Barcelona

Els afectats de Parkinson reclamen una atenció sociosanitària completa

Els malalts i familiars d'afectats de Parkinson demanen atenció sociosanitària completa coincidint amb el dia mundial, que se celebra avui, sota el lema "Malaltia, discapacitat i dependència". Aquesta malaltia afecta 100.000 persones a Espanya i prop de 20.000 a Catalunya, de les quals un 20% aproximadament tenen menys de 40 anys. Aquesta malaltia, crònica i progressiva, no té cura i, a més, és molt complicada de diagnosticar. Els símptomes més freqüents són trastorns del moviment, com ara els tremolors.

Actualitzat

El Parkinson en edat avançada es caracteritza per "afectar com a mínim dues persones: el malalt i el seu cuidador". Per aquesta raó, familiars i pacients tenen totes les seves esperances en la recentment aprovada llei de dependència. Els afectats, però, continuen reclamant una atenció sociosanitària completa per a la segona patologia neurodegenerativa més freqüent entre les persones de més de 65 anys.

De les prop de 100.000 persones que es calcula que tenen Parkinson a Espanya, prop de 20.000 malalts, un 20%, són diagnosticats abans dels 40 anys, quan encara es troben en un període de plena activitat vital i laboral. Els experts recorden que un diagnòstic "adequat i precoç" de la malaltia permet instaurar una teràpia que millori l'estat general dels pacients i, alhora, augmentar-ne l'expectativa de vida. I recomanen a tots els pacients que compaginin la teràpia mèdica i el tractament farmatològic amb "fisioteràpia, logopèdia, teràpia ocupacional i atenció psicològica".

Les noves línies d'investigació es dirigeixen actualment a buscar les causes de la malaltia per trobar-hi una possible cura ja que, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, el 85% dels casos es deuen a causes desconegudes, el 10% es consideren hereditaris i la resta obeeixen a causes ambientals o tòxiques. Els experts treballen, a més, en la investigació amb cèl·lules mares, una teràpia genètica i en noves tecnologies com la nanotecnologia, amb l'esperança de trobar una solució a aquesta patologia, que afecta més de quatre milions de persones al món i que va lligada al creixent envelliment de la població.

Anar al contingut