Nova York

Els aeroports internacionals, inclòs el Prat, reforcen les mesures de seguretat després de l'atemptat frustrat en un avió

Els aeroports nord-americans i els principals europeus, entre els quals Barajas i el Prat, han extremat les mesures de seguretat després de l'atemptat frustrat en un avió de Delta Airlines amb gairebé 300 passatgers que cobria la ruta Amsterdam-Detroit. La Casa Blanca considera el fet un intent d'atemptat terrorista i Londres ha escorcollat diversos pisos on es creu que el sospitós hauria residit mentre cursava estudis d'enginyeria. L'home, de nacionalitat nigeriana i que, segons ha dit ell mateix, actuava en nom d'Al-Qaeda, portava visat americà i va passar tots els controls de seguretat abans d'embarcar a Amsterdam.

Actualitzat
Com a conseqüència de l'atac fallit contra un avió nord-americà, els Estats Units han activat l'alerta terrorista, i la majoria dels aeroports internacionals han extremat les mesures de seguretat en els vols amb destinació als Estats Units. Ja s'hi han sumat els aeroports d'Espanya, el Regne Unit, França, Itàlia i Holanda, on s'ha notat considerebalement l'increment dels controls als aeroports.

El grup d'aeroports britànics BAA, que gestiona les instal·lacions de Heathrow i Gatwick, dos dels aeroports amb més trànsit del món, han reconegut que l'augment de controls comportarà inevitablement retards considerables en els vols. I és que els Estats Units han demanat específicament que es revisi més a fons l'equipatge dels passatgers i es facin inspeccions addicionals. Precisament per això, les autoritats aeroportuàries han demanat als turistes que arribin a l'aeroport amb més temps.

Acusat d'intentar fer explotar l'aparell

Mentrestant, les autoritats nord-americanes han acusat el detingut d'intentar fer explotar l'aparell. En la querella criminal, s'explica que l'artefacte que portava el detingut tenia restes de PETN, tetranitrat de pentaeritriol, un explosiu també conegut com a pentrita.

Escorcolls al pis del sospitós


Scotland Yard ha fet diversos escorcolls a Londres relacionats amb l'autor de l'atemptat frustrat. Inspeccionen l'última adreça coneguda del presumpte terrorista. És un pis situat al soterrani d'un elegant bloc de pisos del centre de Londres.

Se sap que el detingut es diu Umar Farouk Abdulmutallab, té 23 anys, és d'origen nigerià i probablement hauria estudiat enginyeria mecànica en una universitat de Londres. També s'ha sabut que va arribar a Amsterdam provinent de Nigèria amb un visat dels Estats Units, i que d'allà va agafar el vol cap a Detroit. Les autoritats holandeses han dit que va passar tots els controls de seguretat. 

Als Estats Units estan convençuts que tot plegat és un nou atac d'Al-Qaeda. Precisament, el mateix sospitós d'intentar atemptar ho hauria confirmat.


Atemptat frustrat

Vint minuts abans de l'aterratge de l'Airbus A330 de la companyia Northwest, el sospitós ha intentat activar un artefacte a l'interior de l'aparell, en què anaven 278 passatgers. Umar  Farouk Abdulmutallab, un cop reduït per tres membres de la tripulació, s'hauria autoproclamat membre d'Al-Qaeda.

Al començament s'havia informat que el suposat terrorista havia llançat quatre petards. Mentre els passatgers abandonaven l'aparell, l'home detingut, que portava l'artefacte adherit en una cama, reconeixia que s'havia traslladat al Iemen per obtenir els components del paquet incendiari. Les flames han causat cremades lleus a diverses persones, i també al presumpte terrorista.

Els responsables de l'administració nord-americana han afirmat que el detingut no estava inclòs en la llista de l'Agència de Seguretat del Transport, cosa que li hauria impedit volar, però en canvi sí que apareixia en la llista del govern nord-americà de sospitosos de terrorisme.
Anar al contingut