Els dotze advocats detinguts la setmana passada, en l'acte al Col·legi d'Advocats de Bilbao. (Foto: EFE)
Els dotze advocats detinguts la setmana passada, en l'acte al Col·legi d'Advocats de Bilbao. (Foto: EFE)
Bilbao

Els advocats detinguts en l'"operació Mat" denuncien que el que es pretén és "aïllar" els reclusos

Els advocats denuncien "irregularitats en diversos àmbits" de l'operació policial i es comprometen a no deixar "sense defensa" els presos

Actualitzat

Els dotze advocats de presoners d'ETA detinguts la setmana passada han assegurat que les seves detencions no tenen "cap tipus de fonament jurídic" i que el seu "objectiu final" és "aïllar jurídicament, políticament i socialment" els presos. En una compareixença al Col·legi d'Advocats de Bilbao, s'han compromès a fer que els reclusos "no quedin sense defensa" i han criticat el "caràcter polític i mediàtic" de l'"operació Mat".

Els advocats denuncien "irregularitats en diversos àmbits" de l'operació policial i han apuntat que el mateix ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, "va reconèixer" l'objectiu de l'operació "quan va dir que havien aconseguir deixar sense defensa els presos". A més, consideren que les mesures cautelars dictades pel jutge són "traves" que "pretenen, "de facto", la impossibilitat" d'exercir la defensa.

Dels 16 detinguts, dotze advocats i una tresorera d'Herrira han quedat en llibertat amb mesures cautelars, mentre que els altres tres treballadors de l'organització de suport als presos d'ETA han ingressat a la presó.

El Parlament basc ho emmarca en una "estratègia politicojudicial"

Amb els vots de PNB i EH-Bildu, el Parlament basc ha acusat el govern espanyol de practicar detencions "sota el principi acusador que tot és ETA" i ha emmarcat l'"operació Mat" en una "estratègia politicojudicial" de la Moncloa. La cambra de Vitòria també ha reiterat el seu suport a construir un futur de pau entre tots, "assumint cadascú el nivell de responsabilitat que li correspon en les vulneracions de drets humans" i desterrant comportaments "propis del passat". La resta de grups hi han votat en contra.

Anar al contingut