Els adolescents perden el son i la salut per les pantalles de mòbils i tauletes

La llum blava que emeten els dispositius mòbils inhibeix la producció de melatonina, l'hormona que ajuda a agafar el son

Actualitzat

L'ús de smartphones i tauletes dispara el nombre de casos d'adolescents amb problemes de son i d'insomni que necessiten l'ajuda d'especialistes.

A la unitat del son de l'Hospital Quiron Salut de Barcelona ara hi arriben més del doble de menors que fa uns anys. La coordinadora de la unitat del son de Quiron Salut, la doctora Odile Romero, adverteix que és un problema creixent amb nefastes conseqüències per a la salut.

 

"Estan contínuament connectats, se'n van a dormir amb el mòbil i tenen el WhatsApp, el Facebook... totes aquestes xarxes socials amb què s'estan fins a altes hores de la matinada. Això fa que l'endemà els costi molt de despertar-se, i els pares pateixen. Arriben tard a escola, i durant les primeres hores no rendeixen igual."

 

 

Aquest perfil es repeteix una vegada i una altra entre els adolescents que atén la doctora Odile Romero, degut al canvi d'hàbits dels joves arran de l'aparició dels dispositius mòbils.

 

"Abans, quan no hi havia els mòbils i aquesta connexió social, podia ser el cap de setmana que sortien a prendre alguna amb els amics, les discoteques, els "afterhours", però últimament ja no és només el cap de setmana sinó entre setmana, perquè estan contínuament connectats."

 

L'edat dels pacients amb problemes del son ha baixat de manera preocupant per l'ús excessiu de les pantalles durant el vespre i la nit.

 

 

L'exposició a la llum blava d'aquests dispositius i el bombardeig d'estímuls afecta els cicles de vigília i son, s'alteren els bioritmes del rellotge intern i decau l'estat d'ànim i també empitjora el comportament, el rendiment i la salut.

 

"Si jo poso pantalles d'ordinador o iPads, aquesta llum fa que s'inhibeixi la secreció de melatonina, que és l'hormona que necessitem per conciliar el son, per tant no tindré el cos preparat, el meu bioritme preparat per conciliar el son, i el ritme es retarda. Com més hores estiguem enganxats a la pantalla més retardem la passió de son i més problemes tenim per conciliar el son."

 

 

Segons la doctora Romero, els adolescents han de dormir set hores com a mínim. Si no ho fan i la situació s'allarga, amb el temps poden aparèixer problemes cardiovasculars, metabòlics o immunitaris.

 

"És un factor de risc cardiovascular, és un factor de risc metabòlic; això vol dir que hi ha una tendència a desenvolupar una diabetis, una obesitat, una depressió... tot això només per dormir poques hores. A la llarga estàs irritable, estàs nerviós , estàs enfadat, contestes malament."

 

Aquest divendres és el Dia Mundial del Son.

Vídeo relacionat: 30 minuts."Pantalles addictives"

ARXIVAT A:
SalutCiència
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut