La sala del Palau de Justícia de Pamplona on se celebra el judici per la presumpta violació als Sanfermines del 2016
La sala del Palau de Justícia de Pamplona on se celebra el judici per la presumpta violació als Sanfermines del 2016
Pamplona

Els acusats per la presumpta violació en grup dels Sanfermines es declaren innocents

Comença el judici per la presumpta violació dels Sanfermines del 2016, que es fa a porta tancada per protegir la intimitat de la denunciant i per evitar una "indesitjable exposició pública"

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns ha començat a Pamplona el judici contra els cinc acusats d'haver violat una noia al començament dels Sanfermines del 2016. Va ser la matinada del 7 de juliol quan els cinc joves, d'entre 23 i 28 anys, van mantenir relacions sexuals amb una noia de 18 anys, consentides segons ells, forçades segons ella.

El fiscal considera provada la violació i demana 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun. El judici està previst que duri dues setmanes. En la primera sessió, a més de les qüestions preliminars, s'ha fet el primer interrogatori als acusats. Tots cinc s'han declarat innocents i només un ha admès haver robat el mòbil a la jove. L'acusació considera que es van apoderar del telèfon perquè la víctima "no pogués demanar auxili".

A la segona sessió, aquest dimarts, declararà la denunciant i dos testimonis. Després de les declaracions d'altres testimonis i de les proves pericials, es farà un segon interrogatori als cinc acusats.

Judici a porta tancada

El Tribunal Superior de Justícia de Navarra ha fixat que el judici es farà totalment a porta tancada per protegir "el dret fonamental a la intimitat" de la denunciant, i també per evitar-li, tant a ella com als acusats, una "indesitjada i indesitjable exposició pública". La denunciant, però, no podrà declarar per videoconferència, tal com havia demanat.

Tot això implica que a la sala del judici no hi haurà ni mitjans de comunicació, ni públic, ni tampoc familiars dels acusats ni de la denunciant.

El fiscal, a més dels anys de presó per la violació i per dos delictes més i d'una indemnització de 100.000 euros, també demana que, quan quedin en llibertat, no es puguin acostar a la víctima ni entrar-hi en contacte durant almenys 20 anys.

 

Un cas molt mediàtic

Aquest cas de presumpta violació va atreure molt l'atenció dels mitjans quan es va fer públic, després d'anys de denúncies d'abusos sexuals durant les festes de Sant Fermí de Pamplona.

Després dels fets, que van tenir lloc en un portal del centre de Pamplona, la noia va presentar denúncia i poques hores després van detenir els cinc joves, vinguts d'Andalusia i un dels quals era guàrdia civil.

Ells van admetre les relacions sexuals, però van assegurar que havien estat consentides, tot i que, a més, li van robar el telèfon mòbil a la noia. Llavors tots cinc van anar directament a presó preventiva. 

Dies després es van saber detalls de les converses que els detinguts havien mantingut al seu grup de whatsapp, que anomenaven "La Manada", amb amics que s'havien quedat a Sevilla. Aquests missatges i el vídeo que van gravar són proves en el judici.

 

Anar al contingut