San Fernando de Henares

Els acusats d'Altsasu en presó preventiva neguen cap agressió als guàrdies civils

Un dels acusats per terrorisme, Adur Ramírez, nega haver estat en el bar Koxka la nit dels fets

RedaccióActualitzat

Jokin Unamuno, Adur Ramírez i Oihan Arnanz, els tres acusats d'Altsasu que són a la presó provisional des de fa més d'un any i mig, han negat que agredissin dos guàrdies civils fora de servei i les seves parelles en la baralla al bar Koxka l'octubre del 2016.

Ho han fet aquest dilluns a l'Audiència Nacional, on ha començat el judici pels vuit joves acusats d'un presumpte delicte de terrorisme per aquests fets.

Notícia relacionada: L'origen del cas Altsasu, els advocats ho analitzen

Un dels principals acusats, Jokin Unamuno, només ha respost a les preguntes de la defensa. Ha admès que va entrar al bar buscant uns amics i que va reconèixer els dos guàrdia civils perquè l'havien multat dies enrere.

Responent a les preguntes de la seva advocada ha reconegut que es va discutir amb els agents per culpa de les sancions administratives però que en cap moment els va tractar amb menyspreu i que tampoc va agredir ningú, ni va planejar res.

- (Advocada) Va començar vostè en algun moment a colpejar amb patades o cops de puny o a empènyer el tinent o l'altra guàrdia civil que hi havia amb ell?

- (Unamuno) No, jo no vaig colpejar ningú.

Adur Ramírez, també en presó provisional des de fa més de 500 dies, ha assenyalat que la nit dels fets no era al bar Koxka i que l'han confós amb altres persones.

"No vaig estar en tota la nit en aquest bar".

Segons ha declarat, a les dues de la matinada ja era a casa, on es va trobar amb els seus pares, quan els fets van passar sobre les cinc. Ha negat, a més, ser l'organitzador de cap moviment polític.

 

El tercer dels acusats a declarar, Oihan Arnanz, com els altres dos, tampoc ha respost a les preguntes de la fiscalia ni de les acusacions. El jove ha reconegut que va anar al bar, que es va enfrontar a un dels guàrdies civils, però que no va agredir ningú. Assegura que tampoc va tenir res a veure amb la baralla que hi va haver al carrer.

- (Advocat) Vostè quan surt entenc que ja hi ha la policia fora, ja ha ocorregut tot, ja ha arribat l'ambulància?

-  (Arnaz) Sí, sí, el cordó policial ja està establert.

- (Advocat) I abans d'aquest moment vostè no ha sortit en cap moment?

- (Arnaz) En cap moment.

Tots tres han negat odi o animadversió a la Guàrdia Civil, així com pertànyer activament als moviments Ande Hemendik o Ospa Eguna, que defensen la sortida de les forces de seguretat de l'Estat del País Basc i Navarra, encara que sí que han reconegut haver participat en algun acte dels mateixos.

També han denunciat que no se'ls han admès testimonis, ni proves, com una gravació de mòbil i han posat en dubte les rodes de reconeixement.

 

Unamuno i Ramírez s'enfronten a una petició fiscal de 50 anys de presó per quatre delictes de lesions terroristes, mentre que per a Arnanz se sol·liciten 62 anys i mig pels citats delictes més un d'amenaces terroristes.

Denuncien un "judici polític"

La mare de Ramírez ha assegurat minuts abans que comencés la primera sessió de la vista oral que es tracta d'un "judici polític". Isabel Pozueta creu també que la petició de presó és "desproporcionada" per un turmell trencat, tot i que no comparteix "per res" les "baralles de bar".

"Diem que no la compartim, que a més va ser una baralla desgraciada i també diem que la major conseqüència va ser un turmell trencat. A nosaltres se'ns ha preguntat en alguns mitjans quants morts va haver-hi... davant un turmell trencat s'està parlant de terrorisme i es fa una petició de 50 anys per als nostres fills. És una cosa desproporcionada i no té paraules".

Notícia relacionada: La veu de les mares d'Altsasu: "Van parlar de cadells d'ETA. És una barbaritat"

Igualment ha denunciat que "no hi ha objectivitat en el tribunal". Pozueta es refereix a la magistrada Concepción Espejel, presidenta d'aquest, de qui ha dit que té "clarament" relacions professionals amb la Guàrdia Civil.

Les defenses dels vuit acusats van presentar fa un mes un escrit en què demanaven que s'apartés Espejel per estar casada amb un coronel de la Guàrdia Civil i per haver estat condecorada amb l'Ordre del Mèrit de l'Institut Armat. La sala va rebutjar l'acusació per extemporània.

Amnistia Internacional, que és present al judici com a testimoni, va demanar la setmana passada que es retirés l'acusació de terrorisme contra els acusats.

Per aquest dimarts hi ha prevista la declaració dels guàrdies civils i les seves parelles.

ARXIVAT A:
TerrorismeAltsasuJudicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut