Els abusos sexuals, un mal "endèmic" a les ONG, segons el Parlament britànic

Sergi MuleroActualitzat

Un informe del Parlament britànic assegura que els abusos sexuals són un mal "endèmic" de les organitzacions d'ajuda humanitària. El president del Comitè de Desenvolupament Internacional de la cambra, Stephen Twigg, ho ha explicat:

"Sabem, i ens ho han dit amb proves, que als depredadors els atrauen les ONG. Sabem que tenim un problema endèmic molt seriós."

Segons l'informe, elaborat arran de les denúncies contra Oxfam per abusos sexuals, les ONG eren conscients del problema, però no hi han sabut reaccionar per no posar en perill la seva reputació:

"El sector de l'ajuda humanitària ha estat conscient de l'explotació i dels abusos sexuals per part del seu propi personal durant anys, però no ha estat capaç d'abordar el problema de manera col·lectiva."

 

L'informe parlamentari subratlla que les ONG han reaccionat als escàndols amb una complaença que ha fregat la complicitat, i que l'autorregulació, en aquests casos, no funciona.

Per afrontar el problema, es proposa que els beneficiaris d'ajuda humanitària coneguin els seus drets i que les denúncies per abusos s'investiguin a fons parlant amb les presumptes víctimes.

A més, es vol crear un registre mundial dels treballadors de les ONG per identificar clarament els abusadors per evitar que puguin passar a treballar amb altres organitzacions. En general, l'objectiu és implantar una política de tolerància zero amb els abusos sexuals.

Les conseqüències del cas d'Oxfam

L'escàndol d'Oxfam va esclatar fa sis mesos. Treballadors d'aquesta ONG britànica havien pagat dones afectades pel terratrèmol d'Haití del 2010 per tenir sexe amb elles poc després de la tragèdia. "Em va dir que era molt sexi i em va preguntar si em podia ajudar en alguna cosa", explicava una de les víctimes.

 

L'organització humanitària va disculpar-se. El seu director general, Mark Goldring, no va dimitir, malgrat les crides perquè deixés el càrrec.

L'escàndol d'Oxfam es va agreujar en saber-se que l'ONG havia investigat la qüestió en el seu moment i l'havia liquidat amb acomiadaments, dimissions i sense fer soroll. També perquè van destapar-se casos en altres organitzacions, com Metges Sense Fronteres. Milers de socis es van donar de baixa i la confiança en les ONG va quedar tocada.

Alguns polítics britànics que fa temps que volen retallar l'ajuda en cooperació han aprofitat la qüestió. Una cimera que es farà a Londres a l'octubre buscarà pactar mesures concretes amb els actors implicats per frenar la situació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut