Alguns dels docents citats a l'entrada del jutjat de la Seu d'Urgell
La Seu d'Urgell

Els 8 mestres de la Seu, a l'espera de la decisió del jutge pel tractament de l'1-O a classe

Ara el jutge haurà de decidir si arxiva el cas o si hi veu indicis de delicte i l'envia a judici

RedaccióActualitzat

Cinc professors i els directors de tres escoles de la Seu d'Urgell --Mossèn Albert Vives, Pau Claris i La Salle-- han declarat aquest matí per un suposat delicte d'incitació a l'odi pel tractament a les aules dels fets de l'1 d'octubre.

En sortir, cap dels docents ha volgut fer declaracions. Ara el jutge instructor haurà de decidir si arxiva el cas o si hi veu indicis de delicte i l'envia a judici. El jutge instructor els ha mantingut la llibertat amb càrrecs perquè ningú ha demanat pena de presó.

Dues de les famílies denunciants són guàrdies civils

El jutge els investiga arran de les denúncies d'onze famílies, dues d'elles guàrdies civils a la Seu d'Urgell, que asseguren que a les aules es van fer comentaris a favor de la independència i en contra del cos policial.

En una de les denúncies, a més, una família assegurava que el fill d'una guàrdia civil hauria rebut insults, humiliacions i fins i tot alguna agressió per part de companys de classe per la manera com els mestres van explicar els fets del dia del referèndum.

Les famílies denunciants tenen, en gran part, fills petits, de P4 o 1r de Primària. Una de les denúncies es va presentar el 3 o 4 d'octubre i, en el cas de l'escola Pau Claris, no va ser fins al 12 d'octubre.

La comunitat educativa nega els fets i assegura que no poden saber si hi ha agressions fora de l'escola i que a classe només van llegir un manifest de denúncia del que havia passat l'1 d'octubre.

 

Un fiscal especialitzat en delictes d'odi

Per atendre aquestes declaracions s'ha desplaçat a la Seu un fiscal de Lleida especialitzat precisament en delictes d'odi. La vista s'ha dut a terme perquè el fiscal i el jutge van acceptar les denúncies de les famílies --que van renunciar a presentar-se com a acusació particular-- en considerar que hi podia haver un delicte.

Els 25 directors dels centres que La Salle té a Lleida s'han desplaçat fins a la Seu d'Urgell per donar-los el seu suport, com també ho han fet altres docents i associacions de mestres i de pares i mares.

 

La Comissió de Suport a l'Escola Catalana, creada a la Seu, ja ha recollit 80.000 firmes a favor de l'escola catalana i en contra d'aquest procediment judicial. Aquest dilluns en van entregar més de 36.000 a l'Ajuntament de la Seu, Ensenyament i els 8 centres educatius que hi ha al municipi.

Els denunciants ja van declarar davant el mateix jutge el 18 d'octubre, i ara se cita a declarar els docents per saber la seva versió dels fets.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut