Brussel·les

Els 28 acorden fer controls sistemàtics i més exhaustius a les fronteres

Fernández Díaz assegura que no hi ha dades objectives que indiquin que els responsables dels atemptats de París hagin fugit a l'estat espanyol

RedaccióActualitzat

Els ministres de Justícia i d'Interior de la Unió Europea estan reunits a Brussel·les en una reunió extraordinària convocada arran dels atemptats de París. Els 28 han acordat endurir els controls fronterers. De forma immediata, es faran controls sistemàtics i més exhaustius per als ciutadans europeus a les fronteres exteriors de la Unió.

Els ministres advoquen per reforçar l'intercanvi d'informació per lluitar contra el terrorisme per poder reaccionar amb més eficàcia i rapidesa contra les amenaces com el jihadisme a Europa.

El Tractat de Schengen estableix ara "controls mínims" per als ciutadans de la Unió quan entren a l'espai de lliure circulació des de l'exterior. Això vol dir que només es mira que la fotografia del DNI o passaport coincideixi amb el seu portador. Ara, en canvi, s'introduiran les dades del viatger per comprovar-ne la identitat en una base de dades que es pretén que sigui comuna. La proposta l'ha feta França i té el suport del govern espanyol.

Crida a implantar aquest 2015 el registre europeu de passatgers aeris

A la seva arribada a la cimera de Brussel·les, el ministre alemany d'Interior, Thomas de Maziere, ha demanat que abans de finals d'any s'implanti el registre europeu de passatgers aeris per detectar les persones radicalitzades que tornen a la UE i utilitzar-ne les dades disponibles. De Maziere ha assegurat que hi ha milers de "combatents estrangers" a Síria que s'han sumat a les files d'Estat islàmic i que es coordinen des d'allà per dur a terme els atemptats.

"Per això hem de saber qui torna a Europa perquè poguem reaccionar. Només podem lluitar eficaçment contra el terrorisme si millorem l'intercanvi d'informació entre estats membres i països tercers, com a Turquia també".

El ministre d'Interior belga, Jan Jambon, ha demanat reforçar els controls en les fronteres exteriors.

Fernández Díaz: "No hi ha cap dada que avali que hagin volgut fugir cap a Espanya"

El ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, per la seva banda, ha assegurat que no hi ha dades objectives que indiquin que els responsables dels atemptats de París hagin fugit a l'estat espanyol:

"No hi ha cap dada que avali que hagin volgut fugir cap a Espanya, ni cap indici objectiu que avali que es troben en el nostre país".

Tot i admetre que hi ha una amenaça i que la possibilitat que els terroristes vulguin fugir a Espanya existeix perquè fa frontera amb França, el ministre ha recordat que s'han reforçat els controls fronterers i la col·laboració entre els dos països és extraordinària. Davant d'això, ha fet una crida als ciutadans perquè "no tinguin por i molt menys pànic".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut