Les càmeres de l'habitació de García Viejo no gravaven i, per tant, no es pot saber si es va supervisar Teresa Romero quan es treia el vestit.
Les càmeres de l'habitació de García Viejo no gravaven i, per tant, no es pot saber si es va supervisar Teresa Romero quan es treia el vestit.
Madrid

Els 10 possibles errors en el cas d'Ebola de Teresa Romero

RedaccióActualitzat

La pregunta sobre com es va poder infectar Teresa Romero, el primer cas de contagi d'Ebola fora d'Àfrica, es manté oberta, després que la compareixença de la ministra de Sanitat, Ana Mato, no aportés cap explicació sòlida sobre què va poder fallar.

A l'espera dels resultats de l'informe oficial que elabora la Conselleria de Sanitat de Madrid, les declaracions d'uns i altres semblen apuntar a una possible cadena d'errors que hauria començat abans, però que aniria més enllà del moment del contagi.

D'aquesta manera, i després de la decisió controvertida de repatriar els missioners, els primers possibles errors detectats s'haurien comès abans de la mort de Miguel Pajares i Manuel García Viejo.

POSSIBLES ERRORS EN L'ATENCIÓ ALS DOS REPATRIATS:

- Primer: tot sembla indicar que la primera fallada hauria estat la poca formació de l'equip mèdic que va atendre els dos religiosos repatriats.

- Segon: a l'escassa preparació dels professionals, caldria afegir-hi el seu nombre. Fins a 30 persones van atendre els pacients o van ajudar en les tasques de neteja de la seva habitació. Un excés de personal, que hauria incrementat el risc.

Miguel Pajares, de 75 anys, va morir el 12 d'agost, cinc dies després de ser repatriat, i Manuel García Viejo, de 69 anys, que va arribar a Madrid la matinada del dia 22 de setembre repatriat des de Sierra Leone, ho fa el 26 de setembre. Aleshores, Teresa Romero, una de les auxiliars d'infermeria que ha atès els dos missioners, marxa uns dies de vacances. No marxa enlloc, de fet, s'està a casa amb el seu marit i és allà on comença a notar els primers símptomes; alguna cosa no va bé.

L'auxiliar d'infermeria ha reconegut que en cap moment no va sospitar que havia resultat infectada i, de fet, en un primer moment, afirma que no recorda haver comès cap error durant les tasques d'atenció i desinfecció de García Viejo. Aquestes declaracions lliguen amb el fet que ella no donés cap avís i se n'anés cap a la seva residència d'Alcorcón amb total normalitat.

Però, després que es confirmés el seu doble positiu, comença la cascada de declaracions i contradeclaracions. El protocol va fallar o va ser un error humà? Ningú no ho sap dir.

- Tercer: les càmeres de l'hospital instal·lades a l'habitació del García Viejo no gravaven i, per tant, no es pot comprovar si hi havia una segona persona que supervisés la maniobra de treure's el vestit de protecció que havien de dur tots els que entraven a l'habitació dels malalts.

POSSIBLES ERRORS EN L'ATENCIÓ A LA NOVA INFECTADA:

- Quart: dos dies després d'haver ingressat al Carlos III, Teresa Romero parla per primer cop d'un possible contacte dels guants amb la seva cara. Ho explica Germán Ramírez, membre del Departament de Medicina Interna de La Paz, que informa els mitjans de comunicació que, tot i que Romero està confusa per tanta "trucada telefònica", pot ser que aquest "accident" fos la causa del contagi. El facultatiu parla d'un "accident" i en cap moment pronuncia la paraula "error". I és que, segons el protocol, és la primera peça que s'ha de treure en sortir de l'habitació.

- Cinquè: reconegut per ella mateixa. Quan va anar al CAP perquè no es trobava bé, no va informar la metge que havia estat en contacte amb l'Ebola. Ella ha dit que en aquell moment no s'imaginava que pogués tenir cap relació.

- Sisè: quan va parlar amb l'Hospital Carlos III perquè es continuava trobant malament, el centre hauria minimitzat la gravetat del cas, tot i saber que l'auxiliar havia atès els malalts d'Ebola.Com que no tenia febre alta, la van derivar al seu hospital més pròxim: el d'Alcorcón, un centre amb menys recursos per atendre aquests malalts.

- Setè: es va esperar que la pacient tingués 38,6 ºC de febre per derivar-la a l'hospital de referència. Implícitament, aquest error s'ha reconegut des del moment que s'ha canviat el protocol i ara es fixa l'aïllament des del primer moment que es manifesta la febre. Cal recordar que és a partir del moment que s'arriba a aquesta temperatura que hi ha risc de contagi a través del contacte dels fluids de l'infectat.

- Vuitè: també hi hauria hagut errors en l'assignació de l'ambulància que la va anar a buscar a casa, que no estava preparada per atendre malalts contagiosos i no va ser desinfectada fins dotze hores després, quan ja havien traslladat set pacients més amb el vehicle.

- Novè: tampoc el conductor i el camiller no anaven degudament preparats. De fet, el camiller ha afirmat que es va posar una mascareta per iniciativa pròpia.

- Desè: a l'Hospital d'Alcorcón, igualment, el metge que va atendre Teresa durant setze hores, Juan Manuel Parra, denuncia múltiples negligències en una carta, entre les quals hi ha el fet que no va tenir el vestit de protecció adequat fins nou hores després de començar a tractar-la. A més, afirma -com Teresa Romero- que es va assabentar que la pacient havia donat positiu per la premsa.

Després d'això, i per iniciativa pròpia, el metge ha decidit ingressar en una àrea d'aïllament del Carlos III, per por d'haver-se infectat. El Ministeri de Sanitat ha informat que estudia canviar els protocols per fer un seguiment més actiu dels professionals que hagin estat en contacte directe amb infectats d'Ebola.

Anar al contingut