Antílops asiàtics (Zoo de Barcelona)
Antílops asiàtics (Zoo de Barcelona)
Barcelona

El Zoo de Barcelona sacrifica una cria d'antílop asiàtic sana per falta d'espai

Es va sacrificar una altra cria perquè va néixer amb problemes físics

RedaccióActualitzat

Polèmica després que el Zoo de Barcelona va sacrificar dilluns dues cries d'antílop asiàtic, una d'elles perquè va néixer amb problemes físics i una altra per falta d'espai i de mitjans a les instal·lacions. El cap d'investigació i conservació del zoo barceloní, Josep Maria Alonso, ha justificat la decisó al·legant que s'ha pres per mantenir el benestar social d'aquest grup d'animals i després de descartar altres solucions. Abans es va intentar enviar l'animal sa a un altre zoo europeu, sense èxit.

El zoo diu que no té espai per separar la mare amb la cria durant la criança. En aquesta espècie, el mascle és molt territorial i té diverses femelles. Només la presència de la cria dins del grup ja en trencaria la pau social i previsiblement el mascle hauria atacat la cria i la mare si hagués fet més cas a l'antílop nounat que a ell.

L'associació animalista Libera! ha anunciat que interposarà una denúncia per la mort de la cria d'antílop asiàtic i considera que s'ha vulnerat la llei 31/2003 de conservació de la fauna silvestre als parcs zoològics, que cataloga com una falta molt greu donar mort intencionada als animals del parc zoològic o eliminar les seves restes intencionadament sense causa justificada.

Alonso ha assegurat, en aquest sentit, que el Zoo de Barcelona ha complert amb la legislació zoològica europea i que en altres zoos s'usa de forma habitual l'eutanàsia, quan aquí "és una situació totalment excepcional". Aquest 2015 el Zoo de Barcelona ja va practicar l'eutanàsia en un altre animal molt vell que estava cec.

L'embaràs de la femella antílop asiàtica es va detectar quan ja estava avançat, ja que aquesta espècie és salvatge, i malgrat que se li donaven anticonceptius.

Davant tot plegat, Libera! considera "necessari un nou model de parc zoològic, adequat a la moral i al coneixement científic de l'època", i afegeix que "no es pot esperar més" per aconseguir-ho.

Anar al contingut