Un moment de la pel·lícula "Yellow submarine" dels Beatles
Un moment de la pel·lícula "Yellow submarine" dels Beatles

"Yellow Submarine" dels Beatles surt a la superfície per celebrar els 50 anys

Cinemes de tot el món fan projeccions especials de la nova versió digital restaurada d'aquest film d'animació icona de l'art pop

Actualitzat

"Yellow submarine", la pel·lícula d'animació dels Beatles una icona del popart, compleix 50 anys.

El 1968, els Beatles van crear a bord d'aquest submarí groc, una pel·lícula d'animació surrealista que recrea el seu imaginari particular, un món màgic i lisèrgic on no falten els herois -que són ells mateixos-, ni els dolents, ni personatges màgics. Una aventura artística, un testimoni de la psiquedèlia de finals dels 60 que els Beatles van abraçar abans de la seva dissolució. 

 


Per celebrar aquest aniversari la pel·lícula, en una nova versió digital i restaurada, es projecta aquest dimarts en cinemes de tot el món -a Barcelona la projecció es fa al cinemal Comèdia-, en unes projeccions especials que s'han anunciat d'aquesta manera:

 

La pel·lícula es manté espectacular, com quan es va estrenar, fa 50 anys, amb les cançons emblemàtiques del Beatles, protagonistes del viatge musical d'aquest submarí groc.

I ha passat per un tractament de rejuveniment digital. El film s'ha remasteritzat amb un resolució 4k. L'animació ha estat netejada a ma, imatge per imatge, sense utilitzar cap software digital automàtic. L'audio de cançons com "A Day in the Life" i "Lucy in the Sky with Diamonds," han estat remesclat en so 5.1 stereo als estudis de gravació d'Abbey Road on els Beatles solien enregistrar la majoria dels seus treballs.

El film

Els protagonistes del film son la Banda del sargent Pepper del club dels cors solitaris, els que van nèixer de l'àlbum anterior, i un dels considerats millors de la història dels Bealtes i del pop, són els viatgers dels set mars fantàstics que recrea el film a través de moltes d'aquelles cançons i d'imatges psicodèliques.

 

 

L'animació i l'univers que crea són inspiracions imprescindibles com les imatges i animacions de la cançó "Eleanor Rigby" són precedents que Terry Gilliam va fer per a Monthy Pyton, o dels estrangers blaus del Planeta Fantàstic de René Laloux. Fins i tot Josh Weinstein, creador del Simpson i Futurana, ha  admès que cap d'aquest espectacles existiria sense la influència d'aquesta pel·lícula.

La pel·lícula va rebre una gran aclamació tant per part de crítics com del públic, a diferència d'algunes de les anteriors pel·lícules del Beatles. I es va considerar l'animació com una forma d'art seriosa. la revista "Time" va comentar que "es va convertir en un èxit, delectant a adolescents i estètics per igual".

L'àlbum

La pel·lícula es va estrenar 7 mesos abans com a promoció de l'album. A l'àlbum "Yellow submarine" no és dels més celebrats del grup, i no recull totes les cançons del film, només una cara conté cançons interpretades pels Beatles. De les sis cançons 4 eren inèdites.

La cançó "Yellow submarine", de fet es va gravar el 1966 i va ser un single del setè album del grup "Revolver". "All You Need Is Love" també s'havia publicat anteriorment com a senzill, el 1967. "Only a Northern Song" es va gravar durant les sessions per a "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" produït un any abans, però es va descartar d'aquest àlbum.Tampoc "It's All Too Much" va ser pensada pel projecte.  Només "All together now" i "Hey bulldog" van ser gravades específicament per a la pel·lícula. Aquesta última sorgir de l'evolució d'un projecte de pel·lícula per per promicionar "Lady Madonna".

"Baby, you are a rich man" també va ser pensada originalemnt per la banda sonora però va ser lleçada com a cara B d'"All you need is love" i no es va incloure a l'album.

La cara B de "Yellow submarine" inclou la banda sonora simfònica composta per George Martin, en versions gravades especialment per a l'àlbum.

 

 

ARXIVAT A:
MúsicaCinema
Anar al contingut