Cuina del restaurant Àbac, de Jordi Cruz
Cuina del restaurant Àbac, de Jordi Cruz
Barcelona

El xef Jordi Cruz es defensa de la polèmica sobre els aprenents de cuina

Va definir com "un privilegi" poder fer pràctiques al seu restaurant sense cobrar i defensa rotundament aquest sistema d'aprenentatge

RedaccióActualitzat

La polèmica a les xarxes l'ha convertit en protagonista de titulars i tertúlies. El xef català Jordi Cruz s'ha passat el dia de micròfon en micròfon per explicar-se sobre unes declaracions que va fer al voltant de si el personal en pràctiques en un restaurant ha de cobrar o no.

"Jo en cap moment he dit: 'Treballar de franc és un privilegi'. Jo he dit que formar-se al costat d'un gran cuiner, com Joan Roca o Ferran Adrià, per mi, és un privilegi. Això és el que jo he dit. A partir d'aquí, les xarxes socials és el que tenen. Agafen les paraules, les barregen i això és el que em fa al·lucinar, no ho acabo d'entendre."

Cruz, matisava així, a "Els matins", de TV3, les seves declaracions al diari El Confidencial, que han aixecat una autèntica polèmica a les xarxes socials. En un article publicat ahir, Dia del Treball, Cruz defensava que els aprenents de cuina en restaurants amb estrella no cobrin. I avui s'hi ha refermat.

Assegura que els estudiants no substitueixen treballadors, i que l'Àbac tiraria endavant de la mateixa manera sense aquests aprenents.

 

Des dels sindicats, en canvi, denuncien que els restaurants utilitzen els estudiants per estalviar-se mà d'obra. Més enllà del cas concret, s'ha posat a debat quines són i quines han de ser les condicions laborals d'estudiants, becaris i aprenents. Ho ha dit a "Els matins" Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT.

"S'utilitzen aquest tipus de becaris per cobrir llocs de treball, de treballadors en plantilla, als quals se'ls aplica un conveni col·lectiu. Hi ha moltíssims restaurants que tenen al voltant del 50 o el 60% de la plantilla coberta amb becaris."

Jordi Cruz s'ha defensat d'aquestes acusacions.

"Catorze cuiners poden donar perfectament menjar a cinquanta. Què passa si tinc una setmana amb quatre mans més -- perquè fan una feina, vulguis o no d'aprendre, però també fan una feina -- i jo puc complicar una mica més el tema? Perquè a mi em ve de gust i perquè sóc una persona proactiva i m'agrada ficar dos aperitius més i m'agrada complicar-ho... és així. Però jo puc treballar tranquil·lament amb els meus treballadors, fer la feina que correspon a l'Àbac sense ajuda d'aquestes mans."

Cruz ha explicat que els aprenents a l'Àbac fan una estada d'entre 3 i 6 mesos, en què se'ls paga l'allotjament i les dietes

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut