Barcelona

El vot per correu es dispara amb un 70% més de peticions que el 2012

A les últimes eleccions hi va haver 64.000 sol·licituds i ara n'hi ha hagut prop de 110.000

RedaccióActualitzat

El vot per correu per al 27S ha augmentat notablement, tot i les complicacions que estan tenint els que l'han sol·licitat. Si en les eleccions del 2012 hi va haver 64.000 sol·licituds de vot per correu de residents a tot l'Estat, la xifra aquest cop ha crescut fins a les 109.700. Això representa un 70% més.

També ha crescut el nombre de catalans residents a l'estranger que han demanat el vot per correu, però menys. De 20.800 a 23.500. Tot plegat fa que mai com en aquestes eleccions hi hagi hagut tant vot per correu, aquí a Catalunya.

Fa dies, però, que hi ha problemes per exercir el dret a vot per aquest sistema. Fins i tot el síndic de greuges ha arribat a denunciar "mala praxi" de l'administració electoral en aquesta modalitat. Per als residents aquí, ara mateix el principal maldecap és haver rebut la documentació a casa i esquivar les cues a les oficines de correus.

A aquestes queixes cal afegir-hi les denúncies de l'ANC. A l'Assemblea Nacional Catalana creuen que només acabarà votant un 10% dels catalans amb dret de vot a l'estranger. Consideren que el procediment que fixa la llei és massa complex i que tot depèn de la bona fe dels funcionaris dels consolats i dels treballadors de correus que han de vehicular les peticions i les paperetes. Per això recorden a alts funcionaris de l'Estat o membres del cos diplomàtic que hi ha la possibilitat d'incórrer en un delicte electoral que es castiga amb la presó.

El fet que siguin les primeres eleccions autonòmiques convocades al setembre, un mes en què encara hi ha gent de vacances, la coincidència amb el pont de la Mercè a Barcelona i l'interès per aquestes eleccions són alguns dels motius que explicarien l'augment del vot per correu. Els electors que ho han sol·licitat poden utilitzar aquest sistema fins demà, o bé fins divendres a les dues del migdia en les poblacions com Barcelona, on demà és festiu.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut