Barcelona

El vot en blanc seria la tercera opció més votada a Catalunya, segons el CEO

L'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió situa la insatisfacció política com a segon problema dels catalans, només superada per l'atur i la precarietat laboral. Una insatisfacció que es traduiria en un augment d'aquells que no volen anar a votar o que ho farien en blanc, segons el sondeig. De fet, el vot en blanc seria ara la tercera opció triada pels votants en les pròximes eleccions autonòmiques, per darrere dels dos principals partits. Segons la intenció de vot, CiU guanyaria els propers comicis amb un 21,8% seguit del PSC, que n'obtindria el 15,7%. Tots els partits catalans excepte el PPC perdrien vots segons l'enquesta.

Actualitzat
Els casos "Pretòria" i "Millet" de corrupció han disparat la insatisfacció política fins al segon lloc dels principals problemes que té Catalunya. L'atur i la precarietat laboral tornen a ser el principal problema de Catalunya mentre el tercer i quart lloc l'ocupen el funcionament de l'economia i la immigració.

La insatisfacció política puja 25 punts respecte al baròmetre anterior i se situa en el 37,9%. Així ho recull l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió, que situa els votants en blanc a la tercera posició, al darrere dels dos partits majoritaris. Un augment que es reflecteix també en l'índex de satisfacció política, que presenta els resultats més baixos des del 2005.

Gairebé tots els partits perden

Els resultats que obtenen els partits, segons el CEO, són que Convergència i Unió (CiU) guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin demà, amb un 21,8% dels vots, a 6,1 punts del PSC, que n'obtindria el 15,7%. Tot i això, els dos partits baixen uns dos punts respecte a l'enquesta del juny.

De fet, l'únic partit que augmenta la seva intenció de vot és el PP, que n'obtindria el 4,8% i pujaria nou dècimes. ERC baixa quatre dècimes i se situa en el 8,1%, ICV-EUiA n'obtindria un 5%, 1,9 punts menys, i C's es quedaria amb un 0,8% d'intenció de vot, tres dècimes menys.

La classe política suspèn

Segons el sondeig, la classe política catalana en el seu conjunt torna a ser puntuada amb un suspens (4,42 punts sobre 10). El 75,8% dels ciutadans consideren que els polítics no tenen en compte el que pensa la gent i el 70,3% assumeixen l'anunciat "els polítics només busquen el benefici propi".

La corrupció també afecta en la valoració dels polítics, on només aproven Artur Mas, Carme Chacón i Josep Antoni Duran i Lleida, que amb un 5,71% és el polític millor valorat. Pel què fa als polítics "més coneguts" s'emporten el títol el president José Montilla i el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira.

La independència guanya adeptes

Pel que fa a les relacions Catalunya-Espanya, el director del CEO, Gabriel Colomé, ha indicat que mai com ara en una enquesta del CEO hi ha hagut tants ciutadans que es mostren a favor que Catalunya sigui un estat independent. Aquesta opció és elegida per un 21,6% i en només sis mesos ha augmentat un 2,6%.
Anar al contingut