El vot des de l'estranger, un problema recurrent que torna el 21D

RedaccióActualitzat

Quan falten pocs dies perquè comenci la campanya electoral per a les eleccions del 21D, els catalans que resideixen a l'estranger reviuen un problema recurrent: les dificultats per votar des de consolats o ambaixades. El Ministeri d'Exteriors, per la seva part, respon que falta informació a la gent per saber com funciona el procés.

La votació des de l'estranger s'ha complicat des del 2011, quan es aprovar la nova llei electoral espanyola. La modificació de la llei es va fer per evitar el que es coneixia com "el vot dels morts". Amb aquesta expressió es descrivia el fet que, per culpa d'un cens no actualitzat, arribessin a votar, des de l'estranger, persones que ja havien mort.

PP, PSOE, CiU i PNB es van posar d'acord a canviar la llei. La modificació va entrar en vigor el 2011 i, des d'aleshores, per votar des de l'estranger abans s'ha de demanar. És el que es coneix com a "vot sol·licitat".

Aquest canvi ha complicat molt els passos a seguir. Uns passos que forçosament han de fer els que formen part del CERA (cens electoral de residents absents). Per a les eleccions del 21 de desembre, hi ha 224.000 catalans que formen part d'aquest grup. Hi ha però un altre grup, els de l'ERTA (electors que es troben temporalment a l'estranger), que tenen l'opció de tornar a la seva població d'origen per votar.

Aquestes dificultats burocràtiques han fet caure en picat la participació des de l'estranger, any rere any, fins al punt de passar del 20% de fa 15 anys al 6% el 2012.

A les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, només l'11% dels catalans residents a l'exterior van demanar poder votar. Van ser més de 20.000 electors, però només es van recomptar 14.000 vots.

Alguns exemples dels problemes per votar des de l'estranger

Hi ha queixes, per exemple, perquè el contestador automàtic del consolat espanyol a Sydney diu que no hi ha cap procés electoral en marxa. També a Austràlia, als residents a Brisbane se'ls dirigeix a un consolat que està en venda. Segons el ministeri, hi ha molta demanda, i recomana utilitzar el correu electrònic com a mitjà alternatiu.

Una altra irregularitat: els consolats espanyols van començar a entregar la documentació per demanar el vot a les eleccions del 21D amb formularis corresponents a les eleccions del 2015.

Després, el Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació va aclarir que les sol·licituds de vot des de l'estranger per al 21D que es facin amb formularis de les eleccions del 2015 s'acceptarien a l'Oficina del Cens Electoral.

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut