El violoncel·lista Pablo Ferrández Castro, nou premi FPdGi Arts i Lletres 2018. Imatge publicada el 7 de febrer del 2018 (Horitzontal)
El violoncel·lista Pablo Ferrández Castro, nou premi FPdGi Arts i Lletres 2018. Imatge publicada el 7 de febrer del 2018 (Horitzontal)

El violoncel·lista Pablo Ferrández i la cantant Soleá Morente, premis FPdGi Arts i Lletres 2018

ACN Girona.-El violoncel·lista Pablo Ferrández Castro i la cantant Soleá Morente són els nous noms propis del Premi Fundació Princesa de Girona (FPdGi) en la categoria Arts i Lletres. Aquest any, el premi s'ha lliurat ex aequo i els guardonats s'han anunciat aquest dimecres a Mèrida, en un acte que ha presidit la reina Letizia. El jurat del premi, que ha deliberat durant el matí, ha destacat "la brillant trajectòria artística" de Ferrández i la seva "capacitat extraordinària de crear universos sonors". De Morente, n'ha valorat sobretot que sigui "una artista completament genuïna i amb capacitat per liderar projectes musicals en un món sovint difícil per a les dones". Amb l'acte de Mèrida, la Fundació inicia la gira durant la qual anirà proclamant els guanyadors de les diferents categories dels guardons. Els Premis FPdGi es lliuraran en una cerimònia a finals de juny, que es farà a Girona, i que presidiran els reis d'Espanya.

Els Premis FPdGi 2018 ja comencen a desvetllar els noms dels guanyadors. Aquest dijous, la Fundació ha proclamat els guardonats -perquè aquest any són dos- en la categoria Arts i Lletres. El jurat l'ha presidit la periodista Montserrat Domínguez i l'integraven l'escriptor, periodista i cineasta Luis Alegre, l'empresari i productor teatral Jesús Cimarro, el director artístic del Palau de la Música, Víctor García de Gomar; l'arquitecte Rafael Moneo, la cineasta Gracia Querejeta, l'actriu Maribel Verdú i el director de la Jove Orquestra d'Extremadura Andrés Salado (que va rebre el guardó l'any 2016).Després de deliberar durant tot el matí, el jurat ha donat a conèixer el resultat de la seva deliberació en un acte que ha presidit la reina d'Espanya. Aquest 2018, el Premi FPdGi Arts i Lletres es lliura ex aequo al violoncel·lista Pablo Ferrández Castro i a la cantant de flamenc i pop rock Soleá Morente.Cello als 3 anysNascut a Madrid el 1991, Ferrández Castro va començar a tocar el cello als 3 anys. Als 13 va entrar a l'escola superior de Música Reina Sofia, on va gaudir d'una beca completa durant tots els seus estudis (perquè durant quatre anys va sobresortir com l'alumne més excel·lent). Al 2011 va entrar a formar part del programa de postgrau de la Kronberg Academy (Alemanya). Ha gravat dos discs i ha fet estudis amb músics reconeguts com David Geringas, Philipp Müller, Gary Hoffman, Arto Noras o Ivan Monighetti. Entre les seves fites figuren concerts a Amsterdam, Tòquio, Paris (Louvre Auditorium), Florència (Maggio Musicale Fiorentino), Madrid (Auditori Nacional) i Buenos Aires (Teatre Colón ). Ha tocat amb orquestres com la Filharmònica de Sant Petersburg, la Filharmònica de Buenos Aires, la Simfònica de Galícia o la Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, i sota les ordres directors com Yuri Temirkanov o Ryan McAdams. En conèixer el veredicte, Ferrández Castro s'ha mostrat "honrat de formar part d'aquesta família de premiats de gran prestigi". El nou Premi FPdGi Arts i Lletres ha conegut la notícia a Finlàndia on es trobava treballant.Família d'artistesSoleá Morente va néixer a Madrid el 1985. Després d'estudiar filologia hispànica a la universitat de Granada, va començar la seva carrera col·laborant amb el seu pare, el cantaor Enrique Morente, i la seva germana, la cantant Estrella Morente. Al marge de les seves col·laboracions amb diferents artistes com Jota, Antonio Arias, Florent Muñoz o Eric Jiménez, ha publicat tres discos sota el seu nom: 'Encuentro' (al costat de Los Planetas), 'Tendrá que haber un camino' i 'Yo no sólo te veo a ti' (aquest darrer, publicat aquest passat gener).Després de conèixer el veredicte del jurat, Soleá Morente s'ha mostrat agraïda de rebre el Premi FPdGi Arts i Lletres. "És el premi més important que he rebut durant tota la meva trajectòria artística, per la meva vinculació al món de la cultura i les lletres", ha dit.

Anar al contingut