Jugadors de 'Victus', en a jornada prèvia del Festival Dau, celebrat a Born CCM de Barcelona, el 26 de novembre de 2016. Pla General. (hor…
Jugadors de 'Victus', en a jornada prèvia del Festival Dau, celebrat a Born CCM de Barcelona, el 26 de novembre de 2016. Pla General. (horitzontal)

El 'Victus' es 'cola' en la prèvia del Festival Dau Barcelona dedicat als jocs històrics

ACN Barcelona.-Un marc incomparable com el Born Centre de Cultura i de Memòria (CCM) ha acollit aquest dissabte la jornada prèvia del Festival Dau Barcelona, centrada en els jocs de recreació històrica. Una activitat que ha comptat amb la participació dels dos clubs més importants en aquesta disciplina a nivell de Catalunya i, segurament, de tot l'estat espanyol: l'Alpha Ares de Barcelona i Rubicon, de l'Hospitalet de Llobregat. S'han programat partides d'una trentena de jocs que representaven episodis com el desembarcament de Normandia, l'expansió dels víkings a les illes Britàniques o el Setge de Barcelona per part de les tropes borbòniques l'any 1714. Precisament, un dels jocs 'estrella' ha estat el que està inspirat en 'Victus', l'exitosa novel·la d'Albert Sánchez Piñol.

Un joc que està pensat per jugar en equip però que també es pot gaudir en solitari. Això sí, cal concentració i una mica de paciència, ja que la seva durada és d'un mínim de tres hores de durada. El seu creador, el granollerí Toni Serradesanferm, ha explicat a l'ACN que l'objectiu final de cada partida és que la capital catalana aconsegueixi resistir l'atac de les tropes borbòniques abans de l'Onze de Setembre. "Cal que no es rendeixi abans, sinó, es perd la partida", comenta.Per això, cal que el jugador o jugadors siguin bon estrategues i, sobretot, bons planificadors "han de calcular i valorar les pèrdues, és un no parar perquè els Borbons mai s'acaben", afegeix Serradesanferm. "Has d'anar valorant el que s'ha de sacrificar per aguantar el màxim de temps possible", prossegueix. A diferència d'altres jocs, aquí no es canvia el curs de la història. És a dir, que el setge acaba en èxit i Barcelona cau. "Com que està basat en la novel·la, teníem clar que no volíem que es canviés el final", ha explicat Serradesanferm.A banda del Setge de Barcelona, en aquesta jornada de Dau també s'han vist jocs basats en la Batalla de Lepant, el desembarcament de Normandia a la Segona Guerra Mundial o la invasió dels víkings a les illes britàniques. Una planificació que permetia als visitant tenir una primera presa de contacte amb aquesta afició que ha encisat a les desenes de membres dels dos clubs més importants que hi ha al país: : l'Alpha Ares de Barcelona i Rubicon, de l'Hospitalet de Llobregat."Són jocs a vegades una mica complexos", reconeix Oriol Comas, director de Festival Dau. "I els juga gent a qui els agrada molt la història", afirma. Amb aquesta premissa, els aficionats poden estar més interessats en fer les espectaculars maquetes en les que es desenvolupen les partides, o bé concebre les regles del joc. El més important, però, és el fet de participar i d'aprendre una mica més jugant. La jornada d'aquest dissabte és la prèvia de luxe del Dau Barcelona 2016, que enguany es celebra els dies 17 i 18 de desembre al recinte de la Fabra i Coats. Entre les novetats, una carpa dedicada específicament al públic infantil i la recreació de diversos jocs populars de carrer dels Països Catalans i també d'altres indrets com el nord d'Itàlia o Eslovènia que es durant a terme, a diferents places del barri de Sant Andreu.

Anar al contingut