Forcadell ha acompanyat Corominas i Barrufet fins a la porta del Palau de Justícia (ACN)
Forcadell ha acompanyat Corominas i Barrufet fins a la porta del Palau de Justícia (ACN)
Barcelona

Corominas diu que no responen al tribunal per evitar la "humiliació" del Parlament

El vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, i la secretària quarta de la mesa, Ramona Barrufet, han declarat durant cinc minuts davant del TSJC, només han respost al seu advocat i han dit que estan indefensos jurídicament

RedaccióActualitzat

El vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, i la secretària quarta de la mesa, Ramona Barrufet, han ratificat davant del TSJC les explicacions que van fer la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i la secretària primera, Anna Simó, que van declarar dilluns. Corominas i Barrufet han demanat l'empara del Tribunal perquè s'apliqui el dret d'inviolabilitat parlamentària i s'arxivi la causa.

Tots dos han comparegut davant del tribunal per haver permès la votació sobre les resolucions independentistes. Només han respost a les preguntes del seu advocat per evitar la "humiliació" de la cambra catalana, ha afirmat Corominas. La declaració ha durat cinc minuts.

 

 

Lluís Corominas ha justificat, en una compareixença informativa posterior, la breu durada de la seva compareixença:

"No volem sotmetre el Parlament a un interrogatori constant. Seria una humiliació (...) Hem deixat palès que estem indefensos jurídicament"

El vicepresident de la cambra ha afegit que "els fonaments de la democràcia no poden dependre d'interpretacions judicials a mida del TC", i ha remarcat que no faran cap pas enrere: "Ens volen muts i mesells però no desistirem."

Ramona Barrufet s'ha manifestat en la mateixa línia:

"El Parlament no pot ser interrogat (...) Ens mantenim ferms en la denúncia de la teranyina judicial teixida per paralitzar el debat sobiranista"

No han descartat cap opció, fins i tot prendre accions legals contra la fiscalia per presentar la querella i contra el TSJC per admetre-la a tràmit i no arxivar una causa que, segons ells, vulnera la inviolabilitat parlamentària.

En una compareixença conjunta amb els altres tres membres investigats -Carme Forcadell, Anna Simó i Joan Josep Nuet-, Corominas i Barrufet han explicat que la seva actitud és de defensa de la llibertat d'expressió i d'iniciativa dels parlamentaris i de la seva inviolabilitat.

 

 

Aquest matí, els dos investigats han rebut l'escalf d'unes 300 persones cridant consignes com: "Hi tornarem a ser", "No us deixem sols", "Ni un pas enrere" o "Independència". Carme Forcadell i Anna Simó han acompanyat en tot moment els dos acusats, que han donat la mà i han abraçat alguns dels ciutadans que s'han acostat al Tribunal.

 

Puigdemont: "Els demòcrates mai caminaran sols"

Carles Puigdemont ha defensat Lluís Corominas i Ramona Barrufet en un missatge al seu compte de Twitter:

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha afirmat que hi ha una "indignació creixent" del govern davant el "setge judicial" al procés sobiranista, encara que, ha dit, l'executiu manté la seva "determinació total i absoluta" en la celebració del referèndum d'independència.

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat que la investigació judicial a la mesa del Parlament és "una demostració de la baixa qualitat de la democràcia espanyola", i un argument més per convocar el referèndum d'independència i "a més, guanyar-lo".

Des d'Òmnium Cultural, el seu president, Jordi Cuixart, ha criticat l'Estat per portar al TSJC membres de la mesa del Parlament, quan "és incapaç de jutjar la barbàrie del franquisme". Ha qualificat la causa com "un despropòsit monumental i una situació indignant". "No van poder amb el poble de Catalunya després de la proclamació de la República -ha dit Cuixart- i ara tampoc podran amb la voluntat" de fer un referèndum d'independència.

El màxim responsable de l'ANC, Jordi Sànchez, ha reclamat al govern espanyol i a la Fiscalia diàleg i que "abandonin els tribunals i tanquin totes les carpetes que porten a un camí sense una solució democràtica" per al procés sobiranista. Sànchez ha assegurat que si cap membre del Parlament o del govern és jutjat, sortiran "centenars de milers de persones al carrer per donar suport a la democràcia i la voluntat de la ciutadania".

Comitiva des del Parlament

A primera hora del matí, Corominas i Barrufet han estat rebuts pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tot seguit han sortit del Parlament en direcció al Tribunal acompanyats per membres del govern, Carme Forcadell i altres imputats, i representants de Junts pel Sí i la CUP. La comitiva s'ha dirigit cap al Palau de Justícia, on s'han aplegat centenars de ciutadans amb senyeres i estelades.

Els cinc membres de la mesa estan acusats de desobediència al Constitucional i prevaricació, per haver permès la votació de les resolucions favorables a la convocatòria d'un referèndum independentista.

Precisament aquest divendres, Carles Puigdemont i Mariano Rajoy coincideixen a Barcelona en dos actes diferents on no es preveu que hi hagi cap reunió formal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut