Una treballadora agafa una mostra d'aigua en uns aiguamolls de Louisiana. (Foto: Reuters)
Una treballadora agafa una mostra d'aigua en uns aiguamolls de Louisiana. (Foto: Reuters)
Delta del Mississipí

El vessament de BP ja afecta el delta del Mississipí i 50 quilòmetres de platges

La marea negra provocada pel vessament de cru del pou de BP ja afecta el delta del Mississipí, a l'estat de Louisiana, una àrea d'alt valor ecològic, a més de 50 quilòmetres de platges. Un mes després de l'explosió de la plataforma de la petroliera britànica, el cru que vessa ha entrat al corrent marí principal del golf de Mèxic i amenaça d'agreujar la catàstrofe mediambiental que ja està provocant a l'ecosistema de la zona. El governador de l'estat nord-americà de Florida ha augmentat el territori que quedarà en estat d'emergència, després que la marea negra ha arribat a les seves costes. Les autoritats nord-americanes no es creuen les xifres que els dóna la petroliera sobre el vessament. BP sosté que la fuita és de 5.000 barrils de cru diaris, però ara alguns experts calculen que cada dia es vessen 20.000 barrils.

Actualitzat
El vessament de petroli continua i estén el desastre ecològic i econòmic per tota la costa de Louisiana, on no s'ha pogut evitar que el cru toqués terra. El corrent ja ha dut el petroli fins al delta del Mississipí i ara amenaça Alabama i Florida, on hi ha desenes de comtats en alerta.

Els dissolvents, les barreres i els altres sistemes preventius no han pogut evitar que la taca ja hagi entrat al delta del riu Mississipí. Les autoritats no parlen ni de trossos de quitrà ni de capa d'oli, sinó de cru pesant, que està contaminant les maresmes i està matant els animals que hi viuen.

El governador de Louisiana, Boby Jindal, ha estat clar: "Parlem de petroli dins dels aiguamolls. Petroli molt i molt difícil de netejar. Podem portar barreres de plàstic per mirar d'aturar-ho, però un cop el petroli entra als aiguamolls quan es mira de netejar-los els acabes fent malbé".

5.000 o 20.000 barrils al dia?

Les autoritats nord-americanes ja no es refien de les estimacions que ha fet la petroliera sobre el vessament. BP xifrava la fuita de petroli en 5.000 barrils de cru diaris, però ara alguns experts creuen que cada dia el vessament de petroli és equiparable a 20.000 barrils de petroli.

El govern dels Estats Units ha anunciat que verificarà si són certes les dades sobre el vessament de petroli del golf de Mèxic que ha donat la companyia BP.

British Petroleum diu que diumenge intentarà de nou aturar el vessament tapant el pou. El pla per aquest cap de setmana és sepultar la fuita amb fang i després segellar-ho amb ciment.
Anar al contingut