Barcelona

El verí d'una serp de cascavell, clau per investigar alternatives als antibiòtics

Un equip liderat per investigadors catalans descobreix que mata bacteris sense danyar cèl·lules sanes

Purificació BarcelóActualitzat

Un verí mortal com el de les serps de cascavell podria ser en el futur la solució a les resistències provocades per antibiòtics.

Un equip internacional d'investigadors liderats per científics de la Universitat Pompeu Fabra ha descobert que una petita proteïna present en aquest verí, la crotalidicina, és capaç de destruir bacteris com el de l'e-coli i, fins i tot, els responsables de sèpsies hospitalàries.

Clara Pérez Pintado és una de les investigadores de l'estudi:

"És un pèptid que ve del verí d'una serp. Té una efectivitat contra bacteris que eren negatius. En concret, l'hem estudiat contra el mundialment conegut e-coli i contra una altra anomenada "pseudomonas aeruginosa" que, a part de causar infeccions respiratòries, també pot causar una sèpsia general, i als hospitals és bastant nociva."

 

Notícia relacionada: Els bacteris resistents a antibiòtics poden causar més morts que el càncer el 2050

 

La proteïna, un pèptid, no danya les cèl·lules sanes, és prou estable per ser viable com a fàrmac i, a més, provoca menys resistències, com explica la investigadora:

"És capaç de discernir entre un bacteri i una cèl·lula sana, i només atacar els bacteris que causen les infeccions. S'acumulen entorn de la membrana del bacteri i la mata creant porus. És una estructura més gran i complexa i, a nivell de resistència, són una bona alternativa."


Ara aquests investigadors volen investigar les facultats del pèptid com a antitumoral ja que en recerques prèvies s'ha comprovat que pot destruir també cèl·lules canceroses.

L'estudi el publica la revista "Journal of Biological Chemistry".

Vídeo relacionat: La fi dels antibiòtics, un reportatge del "30 minuts"

 

ARXIVAT A:
SalutCiència
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut