Sheng Yang amb l'equip mèdic que el va operar
Sheng Yang amb l'equip mèdic que el va operar
Barcelona

El Vall d'Hebron implanta una vàlvula pulmonar per a adults en un nen de 16 kg

Es tracta del pacient de menys pes intervingut al món amb una nova tècnica que ha permès canviar-li la vàlvula pulmonar del cor amb un cateterisme

RedaccióActualitzat

Amb només 7 anys, el Sheng Yang portava dues operacions a cor obert que no li havien solucionat els problemes que patia. Als 9 i als 21 mesos de vida va ser intervingut, però la vàlvula pulmonar del seu cor havia seguit deteriorant-se, provocant-li una insuficiència cardíaca severa.

El passat mes d'agost, un equip de pediatres de la Vall d'Hebron el va sotmetre a una operació pionera que li ha permès portar una vida normal només sis mesos després de l'operació.

L'equip mèdic del Servei de Cirurgia Cardíaca i Cardiologia Pediàtrica va substituir-li la vàlvula pulmonar sense recórrer de nou a una intervenció a cor obert. L'operació va consistir a implantar-li per cateterisme una vàlvula artificial dissenyada per a adults, però que encaixava a la perfecció amb la lesió del petit.

Tot i que ja fa anys que les vàlvules d'aorta es fan servir en cateterismes de vàlvula pulmonar, aquest ha estat el primer cop al món que es fa servir en un pacient de tan poc pes, de només 16 kg.

Noves possibilitats de tractament

El Sheng Yang patia una cardiopatia congènita anomenada Tetralogia de Fallot, que consisteix en un escàs desenvolupament de la vàlvula i l'arteria que porten la sang del cor cap als pulmons. A més, una comunicació entre els dos ventricles li provocava una falta d'oxigen.

El Vall d'Hebron, pioner al món en el tractament de la paràlisi facial sense cicatrius

El Dr. Pedro Betrián, responsable de la Unitat d'Hemodinàmica Pediàtrica de la Vall d'Hebron, destaca que amb aquesta tècnica ja no és necessària una operació a cor obert.

"Els avenços tecnològics permeten resoldre per cateterisme molts problemes que abans feien necessària una cirurgia a cor obert, i que ara es poden fer de manera menys invasiva i amb una recuperació de poques hores."

Aquesta nova tècnica permetrà ajudar pacients amb cardiopaties congènites que tinguin un mal funcionament de la vàlvula pulmonar. La Vall d'Hebron lidera la seva utilització a Espanya.

Anar al contingut