janquim

El Twitter reacciona a les mesures econòmiques amb l'etiqueta "tijeretazo"

L'anunci de les mesures de restricció econòmica que ha anunciat el govern ja ha provocat la primera reacció a la xarxa, com sol passar cada vegada que un assumpte d'una certa dimensió es converteix en la polèmica de la jornada a internet.

Actualitzat
Les eines actuals permeten que els debats s'estenguin amb molta immediatesa a les xarxes socials i als blogs, des d'on els ciutadans poden opinar més enllà de les dificultats que representa l'accés als mitjans de comunicació tradicionals.

Per això, des de poc després de la intervenció del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, al Twitter ja ha aparegut l'etiqueta (se solen anomenar "hashtag") "tijeretazo". La forma catalana "tisorada" o "retallada" no ha tingut el mateix èxit i no consta encara com a etiqueta.

Centenars de missatges que adopten aquest afegitó final transmeten les mesures adoptades, però també debaten, reaccionen i proposen. Des dels que diuen que és una retallada que es pagarà més tard, fins als que recorden mesures preses pel govern de José María Aznar. També hi ha referències a la crisi financera i insinuacions que la despesa es malbarata a causa de l'Estat autonòmic, una actitud que troba espai en períodes de crisi.

Aquestes xarxes no discriminen, els missatges són variats com ho són les maneres de pensar dels ciutadans que fan servir el Twitter per expressar-s'hi lliurement.

Propostes i també ira

La gran majoria, però, es mostren disgustats, preferirien la reducció de ministeris i acusen el govern de mala gestió, fins al punt de desanimar alguns dels ciberactivistes més presents en la defensa de les posicions partidàries del partit que governa.

Fins i tot hi ha qui reacciona irat, oblidant potser la vulnerabilitat d'aquests missatges a partir de la sentència recent del jove britànic Paul Chambers a causa d'una broma interpretada com una amenaça contra l'aeroport de Doncaster.

Al mateix Twitter, mentrestant, el compte @desdelamoncloa, reconegut a la xarxa per la seva immediatesa i transparència, informa amb perseverança com una veu solitària enmig d'una gran turbulència, de ressons internacionals. La paraula "Zapatero" és avui repetida al Twitter en llengües molt diferents.

Com sol passar a la xarxa, també hi ha qui reacciona amb humor, proposant l'atribució d'un patí de pedals per a la família reial.

Creen grups al Facebook abans que acabi la sessió del Congrés

La immediatesa de la xarxa és de tal dimensió que mentre la sessió del Congrés dels Diputats encara continua, ja s'ha creat un grup de protesta al Facebook. Amb el nom "No a la bajada del 5% del sueldo a funcionarios, no a los errores de Zapatero", el grup no arriba a la setantena d'adhesions, i per tant no es pot considerar gens significatiu, però és una prova que internet permet reaccionar amb molta velocitat.

A la mateixa xarxa social ja s'hi va crear un grup que protestava per la possible retallada de les inversions en innovació i desenvolupament, que va aplegar unes 300 persones i que potser ara es podria reactivar.

Un altre grup, creat també abans que els diputats acabin el debat, s'oposa d'una manera més directa a les mesures amb l'afirmació "No al tijeretazo de Zapatero". Però la mateixa rapidesa que permet crear aquests espais de suport a una idea o una protesta també implica que sovint siguin iniciatives personals, que no sempre es coordinen entre si.

Seguiment dels missatges

Des d'aquí es pot seguir en directe l'evolució dels missatges que incorporen l'etiqueta #tijeretazo:




Anar al contingut