Part dels Papers de Salamanca retornats a Catalunya
Part dels Papers de Salamanca retornats a Catalunya

El TSJC rebutja el recurs que demanava a la Generalitat els Papers de Salamanca

L'associació Salvar el Archivo de Salamanca reclamava la devolució de 400.000 documents que assegura que la Generalitat té "indegudament al seu poder"

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat que la Generalitat hagi de retornar els Papers de Salamanca arribats a Catalunya i pendents de ser restituïts als seus propietaris.


La sala contenciosa administrativa del TSJC ha desestimat el recurs interposat pel president de l'associació Salvar el Archivo de Salamanca, Policarpo Sánchez, contra una resolució del conseller de Cultura amb data del 10 de gener del 2014.


El líder de l'entitat demanava la devolució a l'Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca de tots els documents transferits a la Generalitat que no haguessin estat restituïts encara als seus titulars.

La Conselleria de Cultura ha qualificat la sentència de "molt positiva" i ha ressaltat que posa de manifest que l'actuació de la Generalitat ha estat ajustada a la llei 21/2005 de restitució a la Generalitat dels documents confiscats durant la Guerra Civil custodiats a l'Arxiu de Salamanca, i als acords de la Comissió Mixta Estat-Generalitat.


El líder de l'associació Salvar el Archivo de Salamanca va portar la demanda al TSJC, convençut que la Generalitat té en el seu poder una xifra estimada de 400.000 documents enviats de forma irregular des del Centre Documental de la Memòria Històrica, amb seu a Salamanca.

Va sol·licitar al tribunal declarar il·legals els enviaments de documents a Catalunya i que la Generalitat sigui condemnada a retornar els documents que manté "indegudament en el seu poder", segons ha dit

Sánchez va iniciar la investigació i posterior demanda contra la Generalitat "mogut per la defensa de la integritat del patrimoni històric espanyol, per l'interès que l'administració pública actuï d'acord amb la llei.

Anar al contingut