Un treballador descarrega urnes a un centre del barri de Gràcia per les darreres eleccions municipals (ACN)
Un treballador descarrega urnes a un centre del barri de Gràcia per les darreres eleccions municipals (ACN)
Barcelona

El TSJC aparta la fiscalia en el cas del referèndum de l'1-O

El Tribunal Superior de Justícia ordena el tancament de locals o edificis públics on s'estigui preparant l'1-O

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat als Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que impedeixin l'ús de locals o edificis públics i també aquells en què s'hi doni un servei públic, on s'estigui preparant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Pel que fa a aquells locals que s'hagin pogut obrir aquest diumenge per a la votació, el TSJC ordena que la policia els tanqui. En canvi, no diu res dels privats.

Ara bé, i a diferència de l'ordre donada dimarts per la fiscalia, no es precintaran els edificis ni es tancaran els espais on es facin altres activitats. Seria el cas dels centres d'assistència primària, els centres cívics o de les escoles, on els dissabtes hi ha partits de futbol o de bàsquet.

És a dir, que pel que fa als centres que es trobin en instal·lacions compartides de serveis públics en funcionament el dia 1, la magistrada ordena el tancament d'aquelles zones on s'hi estigui preparant o celebrant el referèndum.

En una interlocutòria, la magistrada Mercedes Armas ha acordat aquesta mesura cautelar, en la qual també ordena requisar tot el material relacionat amb l'1-O, ja estigui a l'interior dels locals o bé a l'exterior a punt d'entrar. Entre aquest material, cita específicament els ordinadors.

També tancaran els establiments públics que s'utilitzin com a infraestructura logística o de càlcul, per exemple centres de processament, de recompte o de gestió de vots.

Tota aquesta feina, queda encarregada, de manera conjunta, als tres cossos policials: Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional, amb l'obligació de donar-se suport i auxili en tot moment. Actuacions que seguiran sota la coordinació i supervisió del mateix coronel de la Guàrdia Civil que havia designat la fiscalia. Ara bé, la magistrada ordena a la fiscalia, des d'aquest moment, deixar d'actuar o de donar instruccions.

El TSJC pren el relleu de la fiscalia

La magistrada Mercedes Armas, que és la jutge que investiga el govern per convocar el referèndum suspès pel Constitucional, assumeix el cas i demana a la Fiscalia que deixi d'actuar en relació al referèndum.

Aquesta interlocutòria del TSJC arriba després que el major Trapero discrepés de l'ordre de precintar, ja divendres, els col·legis electorals, per carta i també en persona.

A la reunió d'aquest dimecres a la seu de la Fiscalia, els Mossos han plantejat que la seva actuació podria generar problemes d'ordre públic i que han de primar els criteris de proporcionalitat, oportunitat i congruència. Aquests arguments podrien justificar no seguir, al peu de la lletra, l'ordre de la fiscalia.

També han argumentat que, amb el precinte, s'alterava el normal funcionament d'espais públics i privats, i que, si s'havia d'entrar a espais per fer escorcolls, feia falta una ordre judicial, que és la que ja ha arribat.

Instrucció del TSJ als cossos de seguretat by Ramon Radó Trilla on Scribd

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut