El TSJC dona la raó a l'Ajuntament de Pinell del Solsonès en el litigi per una bassa de purins sense llicència municipal

ACN Pinell de Solsonès.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l'Ajuntament de Pinell del Solsonès en el litigi que mantenia obert amb un empresari del territori en relació a la construcció d'una bassa de purins que no tenia llicència municipal i situada en uns terrenys d'especial protecció (Xarxa Natura 2000 i Pla d'Espais d'Interès Natural -PEIN-). L'empresari va imposar un contenciós contra el consistori perquè en un acord de ple va denegar la llicència d'obres per legalitzar la bassa, que s'havia construït l'any 2008. El mes de febrer de 2015 el jutjat de Lleida va donar la raó a l'empresari, motiu pel qual l'Ajuntament va interposar una apel·lació. Ara, el TSJC ha donat validesa als arguments del consistori i considera que la bassa de purins s'hauria pogut construir en altres terrenys propietat de l'acusat que no estarien catalogats com a espais protegits.

Un empresari del Solsonès va construir l'any 2008 una bassa de purins a les proximitats de la carretera de Madrona, al terme municipal de Pinell del Solsonès, i en uns terrenys que eren catalogats com a sòl no urbanitzable de protecció especial. L'empresari va demanar amb posterioritat una llicència d'obres per legalitzar la bassa, però el ple municipal de l'Ajuntament de Pinell del Solsonès va desestimar la petició el 30 d'agost de 2011. Davant d'aquest fet, l'empresari va presentar una demanda contra el consistori i el jutjat contenciós administratiu número 1 de Lleida va dictar una sentència el 24 de febrer de 2015 contra l'Ajuntament de Pinell. En la sentència, el jutjat va considerar que la resolució del consistori en contra la legalització de la bassa "no s'ajustava a dret" i, per tant, es van declarar "legalitzables" les obres de construcció de la bassa. El jutjat de Lleida també ordenava a l'administració local que remetés l'expedient de legalització de les obres a la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central. L'Ajuntament de Pinell del Solsonès, disconforme amb el veredicte del magistrat de Lleida, va interposar una apel·lació i ara el TSJC li ha donat la raó. El TSJC considera que l'Ajuntament de Pinell va fer una interpretació correcta de la normativa del Pla Territorial de les Comarques Centrals i considera que la bassa objecte de litigi s'hauria pogut ubicar en altres terrenys que també són propietat de l'empresari i que no tindrien cap protecció especial pels seus valors naturals. Per això, la resolució del TSJC assegura que "els acords municipals controvertits no haurien d'haver restat anul·lats". D'altra banda, la resolució del TSJC també deixa constància que l'empresari, amb anterioritat a la construcció de la bassa, va fer una tala d'arbres "de manera il·legal" en una superfície d'uns 2.400 metres quadrats.Per tot plegat, el TSJC ha decidit revocar i deixar sense efecte la sentència dictada pel jutjat contenciós administratiu número 1 de Lleida el passat 24 de febrer de 2015 i desestima el recurs contenciós administratiu que va promoure l'empresari propietari de la bassa en contra l'Ajuntament de Pinell del Solsonès. La sentència no és ferma i les parts poden interposar recurs de cassació. En un comunicat, l'alcalde de Pinell de Solsonès, Benjamí Puig, ha celebrat la decisió del TSJC, a diferència de la dictada pel jutjat de Lleida que "sorprenentment va obviar els arguments de l'Ajuntament". Puig ha dit que al llarg de tot el procés judicial el consistori ha mostrat la seva "sorpresa i indignació" per la tramitació d'un expedient on, segons el batlle, "consten almenys tres informes que van canviar el seu sentit sense que es puguin conèixer amb claredat els motius d'aquests canvis".

Anar al contingut