Doug Jones -a l'esquerra- i Roy Moore (Reuters)
Doug Jones -a l'esquerra- i Roy Moore (Reuters)
Washington

El triomf dels demòcrates a Alabama deixa Trump amb un sol escó de marge al Senat

El demòcrata Doug Jones derrota per sorpresa el republicà acusat d'assetjament sexual Roy Moore, a qui Trump donava suport

RedaccióActualitzat

Revés a Donald Trump al Senat, amb la victòria del demòcrata Doug Jones a l'estat d'Alabama. Amb un resultat ajustadíssim i per sorpresa, el candidat demòcrata ha superat el conservador Roy Moore, a qui Trump donava suport. Moore, fonamentalista cristià, antiimmigrants i antihomosexuals, s'ha vist esquitxat durant la campanya per acusacions d'assetjament de menors.

La cambra alta continuarà amb majoria republicana, però pel mínim marge possible. Només un senador més, una circumstància que podria dificultar l'aprovació d'alguns punts del programa electoral de Trump. Feia 25 anys que el Partit Demòcrata no obtenia cap victòria a Alabama.

El triomf dels demòcrates ha estat per només per 10.000 vots. Ha aconseguit mobilitzar les ciutats, els barris negres i les dones a favor seu. En el seu discurs, el futur senador ha dit que s'ha imposat la dignitat, la decència i la justícia. Una clara referència al gran derrotat, l'ultraconservador Roy Moore. Aquest jutge extremista ha acabat pagant les acusacions de vuit dones que asseguraven que havia abusat d'elles sexualment quan eren menors d'edat, als anys 70.

Els republicans es queden amb un marge mínim al Senat, una cambra on ja hi ha un parell de senadors rebels. Trump tindrà més difícil aprovar res a la cambra alta i només queda un any per les eleccions de mig mandat, quan s'ha de renovar part del Congrés. La derrota també és especialment dolorosa pel president que, malgrat les greus acusacions contra Moore, havia demanat el vot descaradament per ell i havia criticat els republicans veterans que se n'havien distanciat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut