Mark Rutte ha guanyat clarament (Reuters)
Mark Rutte ha guanyat clarament (Reuters)
La Haia

El triomf del primer ministre a Holanda obre la porta a una coalició de centredreta

El liberal Mark Rutte guanya les eleccions amb el 21% dels sufragis, mentre que l'euroescèptic i xenòfob Geert Wilders millora resultats, però queda relegat a la segona posició, amb poc més del 13% dels vots

RedaccióActualitzat

Els resultats de les eleccions holandeses, amb el triomf clar del primer ministre, el liberal Mark Rutte, sobre el xenòfob i euroescèptic Geert Wilders, obre la porta a la formació d'un govern de coalició de centredreta. Rutte, tot i perdre alguns escons –ha passat de 41 a 33–, s'ha imposat amb claredat a Wilders, que ha estat la segona força, amb 20 diputats. El candidat populista ha millorat els resultats del 2012, però ha quedat lluny del primer ministre.

Els cristianodemòcrates i liberals han empatat amb 19 escons, l'esquerra ecologista ha pujat fins als 14 i el Partit Laborista s'ha enfonsat fins als 9 escons. Amb aquests resultats, Mark Rutte no hauria de tenir problemes per liderar el nou govern, que serà de coalició, i amb la ultradreta antieuropeista a l'oposició.

Ningú s'ha volgut esperar fins al llarg recompte de vots d'aquesta nit electoral, i, poc després de saber-se els sondejos a peu d'urna, els candidats ja han reaccionat. Holanda ha frenat el populisme i confia en el primer ministre, Mark Rutte, perquè lideri la formació d'un nou govern. Ha mobilitzat la societat holandesa, que, amb una participació del voltant del 80%, ha frenat la ultradreta populista.

"Holanda, després del Brexit i les eleccions dels Estats Units, ha dit prou a l'onada nefasta de populisme!"

 

 

Rutte ha perdut escons, però és el guanyador d'aquestes eleccions. En canvi, Geert Wilders ha guanyat suport i és segona força, però és el gran derrotat. Tot i això, avisa, no ha dit l'última paraula.

"No m'han eliminat. Tenim més diputats, hem tret 20 escons, per formar una oposició forta contra el govern. Els ho posarem difícil, dia rere dia."

Els cristianodemòcrates i la formació Demòcrates 66 han disputat la segona plaça a l'extrema dreta de Wilders. El seu perfil europeista els converteix en possibles socis de govern de Rutte. La desfeta més sonada ha estat la del Partit Laborista, que s'ha quedat amb només una quarta part dels escons que tenia. Una part dels seus votants, decebuts, han anat a parar a l'esquerra ecologista, liderada per Jesse Klaver, de només 30 anys.

Europa, que esperava aquestes eleccions amb un cert nerviosisme, ha salvat la primera pilota de partit. Les partides següents es jugaran a França, aquesta primavera, i, a la tardor, a Alemanya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut