Brussel·les

El Tribunal de Justícia europeu obliga Espanya a apujar l'IVA dels productes sanitaris fins al 21%

El Tribunal de Justícia de la UE obliga el govern espanyol a apujar l'IVA dels productes sanitaris fins al 21%, quan actualment se'ls aplica un tipus reduït d'un 10%. Es tracta, per exemple, d'aparells de diagnosi per mesurar la pressió sanguínia, termòmetres, agulles, guants, màscares o bates mèdiques.

RedaccióActualitzat
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea obliga el govern espanyol a apujar l'IVA dels productes sanitaris fins al 21%, quan actualment se'ls aplica un tipus reduït d'un 10%. Es tracta, per exemple, d'aparells de diagnosi per mesurar la pressió sanguínia, termòmetres, agulles, guants, màscares o bates mèdiques així com aparells per a animals discapacitats. L'alt tribunal europeu ha condemnat l'estat espanyol per aplicar de manera il·legal l'IVA reduït ja que, segons conclou, aquests tipus de productes sanitaris no tenen les condicions necessàries per acollir-se a un tipus reduït de l'IVA d'acord amb la legislació comunitària.

A banda, la sentència també diu que l'IVA reduït es pot aplicar al medicament final, al producte acabat que arriba al consumidor, però no a les substàncies que es fan servir per fabricar-lo ni tampoc a material i equip sanitari.

La Comissió Europea considerava que Espanya aplicava el tipus reduït d'IVA a més productes dels permesos i el Tribunal de Justícia li ha donat la raó. Per Brussel·les, l'IVA reduït podria distorsionar la competència dins de la UE. La directiva de l'IVA autoritza els estats membres a aplicar un tipus reduït als equips mèdics, als aparells i la resta d'instrumental "utilitzats normalment per alleugerir o tractar deficiències que siguin per a ús personal i exclusiu de discapacitats".

El govern espanyol diu que la sentència no afecta als medicaments

Davant la mesura, el govern espanyol ha insistit que la sentència no afecta els medicaments ni el consumidor final, sinó qui compra i ven productes sanitaris. Ara bé, ha dit que estudien la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que espera que es limiti a l'"estrictament necessari".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut