Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana (EFE)
Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana (EFE)
València

El Tribunal de Justícia del País Valencià anul·la part del decret del plurilingüisme

Els magistrats consideren que discrimina els alumnes que elegeixen el castellà en l'ensenyament

RedaccióActualitzat

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha decidit anul·lar part del decret de la Generalitat Valenciana que estableix el model lingüístic educatiu valencià en l'ensenyament no universitari. Aquest decret, aprovat el gener pel ple del Consell -integrat per PSPV i Compromís-, havia d'aplicar-se el proper curs. Pretenia "corregir els desequilibris de competència i ús del valencià en el conjunt de la població escolaritzada i la falta de domini efectiu de l'anglès com a llengua de comunicació internacional".

El model plurilingüe s'estructurava en tres nivells: bàsic, intermedi i avançat. Les diferències entre nivells giraven entorn de la distribució d'hores vehiculars en les tres llengües en assignatures no lingüístiques i altres elements de reforç de competència oral.

El decret, que havia passat el filtre del ministeri, establia que, si s'elegia l'ensenyament en valencià, corresponien a l'alumnat més hores d'anglès. En un comunicat, el TSJ del País Valencià explica que els magistrats han estimat parcialment el recurs interposat pel sindicat CSIF i anul·len la disposició addicional cinquena de la norma perquè entenen que "discrimina els alumnes que opten per un ensenyament majoritàriament en castellà enfront dels qui trien el valencià com a llengua vehicular, ja que aquests últims reben més hores de docència en anglès".

Segons el comunicat remès pel TSJ, l'alt tribunal assenyala que, atenent a l'existència de dues llengües cooficials, l'administració autonòmica, acreditat el dèficit del valencià, pot promoure accions positives per a afavorir-lo, però, adverteix, aquestes han de ser "proporcionades i no han d'anar en detriment del castellà".

Pel tribunal, la diferència entre l'acreditació de l'anglès en els nivells bàsic, intermedi i avançat "no es fonamenta en una mesura d'acció positiva o de promoció del valencià en comparació del castellà, sinó en una estratègia d'atracció cap a la dinamització més gran o normalització favorable al valencià a través de l'oferiment de més nombre d'hores en anglès i la certificació més elevada d'aquest idioma estranger".

En una altra interlocutòria, el TSJ ordena tornar a la situació prèvia a l'aprovació del decret de plurilingüisme i aplicar el model lingüístic de l'anterior Consell del PP, que es va posar en marxa el 2012.

Des de la Conselleria d'Educació, encapçalada per Vicent Marzà, asseguren que compliran la resolució encara que no en comparteixin el contingut. L'administració recalca que "l'objectiu de la Generalitat és garantir i fer efectiu el plurilingüisme a tot l'alumnat valencià" i que el que és important "és que els xiquets i les xiquetes aprenguin llengües", i que la Generalitat posarà tots els mitjans disponibles perquè així sigui.

La Conselleria d'Educació té un termini de cinc dies per recórrer de nou els arguments del tribunal.

Anar al contingut