El govern espanyol haurà de modificar la llei de propietat intel·lectual
El govern espanyol haurà de modificar la llei de propietat intel·lectual

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea anul·la el nou cànon digital espanyol perquè no s'ajusta a la directiva comunitària

El tribunal rebutja que es compensi els autors per les còpies privades de les seves obres amb els pressupostos generals de l'Estat

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea anul·la el nou cànon digital espanyol perquè no s'ajusta a la directiva comunitària. El govern espanyol haurà de modificar la llei de propietat intel·lectual.

El tribunal rebutja que es compensin els autors per les còpies privades de les seves obres amb els pressupostos generals de l'Estat.
El conegut com a "cànon digital" va entrar en vigor el 2012 amb el govern del PP. Diverses entitats de gestió de drets van sol·licitar al Tribunal Suprem que l'anul·lés i aquest va consultar la qüestió a la justícia europea, que ara dóna la raó a les entitats. Segons ha dictaminat el Tribunal, aquesta compensació l'hauran de pagar els usuaris de les còpies privades, i no tots els contribuents.

Les entitats contràries al cànon reaccionen 

Les entitats que es van oposar al cànon digital celebren la sentència de la seva anul·lació per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que considera que no s'ajusta a la directiva comunitària. L'Associació pel Desenvolupament de la Propietat Intel·lectual considera "històrica" la resolució, i creu que és una empenta favorable a la cultura i a la propietat intel·lectual.

L' ADEPI vol que s'utilitzi el model vigent en gairebé tots els països europeus i demana que, un cop invalidat el sistema actual, es compensi la diferència existent entre l'import del que s'està pagant i el que s'hauria d'haver pagat; i que algú assumeixi la responsabilitat política d'haver de pagar aquesta diferència.

"Era com si el contribuent pagués la llicència del taxi"

Els internautes també han aplaudit l'anul·lació d'aquest cànon. El president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, ha volgut deixar clar que "si hi ha d'haver un cànon per còpia privada, hauria d'anar, potser, en l'original, però mai en els dispositius".

 La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que l'executiu treballarà en una "solució satisfactòria per a tots i plenament complidora amb el dret comunitari". De Santamaría ha dit que "es tractava d'una mesura urgent i transitòria" i ha volgut aclarir que des del govern eren consicents que havien de "buscar una solució". 

Anar al contingut