Obres de l'estació de l'AVE de la Sagrera
Obres de l'estació de l'AVE de la Sagrera
Barcelona

El Tribunal de Comptes detecta un frau de 133 milions d'euros al tram català de l'AVE

L'òrgan que supervisa la despesa de les administracions públiques denuncia "greus incidències" en les obres de la Sagrera

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Comptes aprovarà avui l'informe en què s'analitza les obres del tram català de l'AVE. I les conclusions són demolidores: es denuncia el pagament indegut de 133,8 milions d'euros.

L'informe, de 127 pàgines, detalla un seguit d'actuacions de diverses constructores per inflar el preu de les obres i encobrir el frau en les actuacions finalment realitzades. Entre altres, es parla de pagaments per obres no executades -que pugen a 117 milions-, certificacions d'obra pagades per avançat o adjudicacions de contractes a dit. A més, també es van pagar obres fetes sense cap contracte existent.

Per tot plegat, el Tribunal denuncia sobrecostos de prop del 18% en set expedients vinculats a l'obra. També posa la lupa sobre les contínues ampliacions de projectes d'obra, que considera que s'utilitzaven per camuflar aquests sobrecostos.

El Tribunal, doncs, amplia a 133 milions el frau que Adif, responsable de les obres, ja va detectar en una auditoria interna l'any 2014. En aquella ocasió, la xifra de la malversació s'elevava a 84 milions d'euros.

El cas està sota investigació judicial. El Tribunal ha actuat a instàncies del Congrés dels Diputats, al qual es remetrà l'informe juntament amb l'Advocacia de l'Estat, que és qui pot obrir un altre procés penal.

"Greus incidències" en les obres de la Sagrera

 

En l'informe del Tribunal de Comptes es denuncien sobretot "greus incidències" en les obres de la Sagrera, que estan aturades. Al juny Foment ja va revelar irregularitats en les obres i va dir que aquestes estaven aturades precisament per això, perquè Adif havia detectat irregularitats el 2014 per part d'una o més de les empreses que hi feien les obres. La Guàrdia Civil va detenir 13 persones en relació amb els sobrecostos.

Les obres, avui, segueixen aturades i la seva represa no s'ha inclòs en les inversions compromeses per Rajoy en infraestructures a Catalunya fins al 2020. 

Anar al contingut