El Tribunal Constitucional suspèn el ple del Parlament de dilluns

L'alt tribunal admet un recurs d'empara del PSC que assenyala que, si es fa el ple, es violarien els drets dels diputats

Actualitzat

El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment el ple del Parlament de dilluns, després d'admetre a tràmit un recurs d'empara del PSC amb l'argument que, si aquest ple declarés la independència, hi hauria un trencament de la Constitució i una "aniquilació" dels drets dels diputats.

Es tracta del ple en què el president Carles Puigdemont havia de valorar els resultats i els efectes del referèndum de l'1-O amb la declaració d'independència de Catalunya sobre la taula.

El Constitucional dona deu dies per formular al·legacions.També declara nul qualsevol acord o resolució que contravingui la suspensió. I avisa la presidenta Carme Forcadell i els membres de la mesa de conseqüències penals si no fan cas de la suspensió.

 

Recurs GPSOC Emparament Ple DUI by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Reaccions a la suspensió del ple de dilluns

La Presidenta del Parlament, Carme Forcadell i el conseller de Presidència, Jordi Turull, han lamentat que el TC hagi suspès un ple que "no està ni convocat". Per Forcadell critica la suspensió del Ple com a resposta a les ofertes de diàleg.

 

 

 

 

El PSC no volia la suspensió del ple.

El portaveu adjunt del grup parlamentari del PSC, Ferran Pedret, ha defensat que el seu grup no havia demanat la suspensió del ple sinó de la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè en la seva petició es feia referència a la llei del referèndum, suspesa pel Tribunal Constitucional. El diputat ha defensat que els socialistes volen que se celebri un ple específic sobre què va passar l'1-O però ha rebutjat que es faci una referència "explícita" a una llei suspesa i que pugui suposar una declaració d'independència.

 

Tot i això, ha considerat que pot ser una "oportunitat per a la reflexió i recuperar el diàleg" i evitar un pas "irreversible". En cas que es mantingui aquest ple, els diputats socialistes no hi assistirien en considerar que no està "vàlidament" convocat.
 

A les xarxes, els diputats de Podem Catalunya, el seu secretari general, Albano Dante Fachin, i Joan Giner han expressat la seva indignació. Giner ha anunciat que dilluns acudiran al Parlament "per indignació, per deure i per orgull" i Fachín diu en la seva piulada de Twitter que "només la gent ens pot treure" del Parlament, "ni la Guàrdia Civil, ni la Policia, ni el Tribunal Constitucional."

 

 

També Julian Assange ha reaccionat a la suspensió del Constitucional.

I considera que aquestes decisions empenyen més Catalunya cap a la independència i que "en termes pràctics pot significar el tancament del Parlament o l'intent d'arrestar tots els parlamentaris del Parlament".

 


 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut