Exterior de la seu del Tribunal Constitucional
Exterior de la seu del Tribunal Constitucional
Madrid

El Tribunal Constitucional suspèn cautelarment la convocatòria del referèndum de l'1-O

El TC ha enviat advertiments al govern, els membres de la mesa, els més de 900 alcaldes, a responsables dels Mossos i els directors de mitjans de comunicació públics

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els 4 recursos i impugnacions presentats pel govern espanyol. Això vol dir que queda suspesa de forma cautelar durant 5 mesos la llei del referèndum, el decret de convocatòria i les resolucions aprovades ahir al Parlament

Els magistrats també han admès a tràmit l'incident d'execució sobre la llei de transitorietat que s'està debatent al Parlament de Catalunya.

A més de suspendre la llei i el decret, el TC ha enviat advertiments al govern en ple, els membres de la mesa, els més de 900 alcaldes catalans i a 60 alts càrrecs, entre els quals, hi ha els màxims responsables dels Mossos d'Esquadra i els directors de mitjans de comunicació públics, recordant-los que no poden fer cap actuació relacionada amb el referèndum i que han de complir els anteriors requeriments del TC on es deia que la convocatòria del referèndum no es podia dur a terme.

Aquests advertiments s'envien de forma urgent i preferent com ja va demanar que es fes Mariano Rajoy.

El ple d'aquest matí de l'alt tribunal ha acabat sense que aquests recursos hi hagin arribat.

El Consell de Ministres, però, els ha aprovat en una reunió extraordinària i el president espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut davant dels mitjans per explicar-ne els detalls.

Reunió de l'executiu de Rajoy i dictamen del Consell d'Estat

El matí ha seguit el guió previst a Madrid i aquest Consell de Ministres ha començat un cop la Comissió Permanent del Consell d'Estat ha aprovat per unanimitat els dictàmens a favor que el govern espanyol presentés aquest recurs, que va dirigit també contra el decret de convocatòria firmat pel govern català. A més, l'executiu de Rajoy ha demanat també al TC que actuï contra l'admissió a tràmit de la llei de transitorietat.

 

A més a més de la reunió amb el seu executiu, el president espanyol s'ha trobat a La Moncloa amb el president de la Comunitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, i amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. A la tarda ho ha fet amb el de Ciutadans, Albert Rivera.

Rebutjada la recusació de Forcadell i admès l'incident execució

Al matí, el ple del Constitucional sí que ha pres dues decisions. En primer lloc, ha admès a tràmit l'incident d'execució de sentència presentat pel govern espanyol aquest dimecres contra els primers acords adoptats pel Parlament que van permetre la tramitació de la llei del referèndum de Catalunya.

I en segon lloc, ha decidit rebutjar la recusació dels seus propis magistrats presentada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut