Seu del Tresor britànic, a Londres. (Foto: Reuters)
Seu del Tresor britànic, a Londres. (Foto: Reuters)
Londres

El Tresor britànic assumirà d'entrada el deute d'una Escòcia independent, que pagaria la seva part directament a Londres

Ha alertat, però, que si el "sí" guanya en el referèndum, Escòcia haurà d'assumir, prèvia negociació, la part proporcional que li pertoca, que pagaria directament a Londres. D'aquesta manera, la Gran Bretanya intenta evitar que els mercats financers es posin nerviosos per la celebració del referèndum escocès, previst pel 18 de setembre.

RedaccióActualitzat

El Tresor britànic s'ha compromès a assumir tot el seu deute públic, inclòs el que correspongui a Escòcia, en cas que al referèndum per la independència guanyi el "sí". Ha alertat, però, que, si es donés el cas, Escòcia hauria d'assumir, prèvia negociació, la part proporcional que li pertoca, que pagaria directament a Londres.

El govern britànic ha emès un comunicat en què explica que el Tresor assumirà els termes contractuals de tot el deute públic fins a la data del referèndum fins i tot en el cas que hi guanyi l'opció de la independència, i que un hipotètic govern escocès es faria càrrec d'una part "justa i proporcionada" de les obligacions britàniques.

El document afegeix que no es transferiria a Escòcia una part del deute pendent, sinó que tots dos governs negociarien les condicions del reemborsament.

Per la seva banda, Escòcia ha advertit que només ho acceptarà si Londres s'avé a compartir el control de la lliura esterlina.

Una mesura per calmar els mercats

D'aquesta manera, la Gran Bretanya intenta evitar, segons molts analistes, que els mercats financers es posin nerviosos per la celebració del referèndum escocès, que està previst pel 18 de setembre. Temen que la incertesa sobre el resultat dispari la prima de risc britànica els mesos abans del referèndum i augmenti el cost d'aquest país per finançar-se. N'hi ha que pensen, però, que aquest anunci debilita la Gran Bretanya de cara a una eventual negociació sobre el repartiment del deute.

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut