El trencaclosques de la investidura passa per Llarena, un nou candidat o la CUP

RedaccióActualitzat

Quan es compleixen cinc mesos que Jordi Sànchez és a la presó, Junts per Catalunya el manté com l'únic candidat a la investidura de president de la Generalitat, fins que s'esgotin els recursos judicials. Per contra, Esquerra posa el termini de la setmana que ve perquè es desencalli la investidura, amb Sànchez o un candidat alternatiu.

Esquerra vol que hi hagi un debat d'investidura la setmana que ve, ja sigui amb el nom de Jordi Sànchez o amb el que Junts per Catalunya proposi. Confien que dimarts el Suprem aclarirà si és viable o no. Però no està clar que la investidura es desencalli.

I el tercer actor, la CUP, no està disposada a moure la seva posició. En el seu consell polític d'aquest dissabte no abordarà la investidura.

Un panorama que deixa encara molt enlaire la investidura. si hi haurà investidura, quan i com serà i qui serà el candidat.

 

 

El trencaclosques de la investidura

Ara mateix continua sent una incògnita si la investidura i la formació de govern es desencallen i en quin sentit el Suprem resoldrà el recurs de Jordi Sànchez.

La decisió que dimecres va prendre Junts per Catalunya a Brussel·les de mantenir Sànchez serveix per guanyar temps. Guanyar temps a nivell judicial i guanyar temps per convèncer la CUP. Convèncer-la perquè dos dels seus diputats votin a favor de Sánchez, s'asseguri la majoria independentista i no forçar Puigdemont ni Comín a renunciar a la seva acta. Sobre aquesta qüestió formalment s'ha dit que no s'ha abordat i que la CUP no ho reclama.

 

 

Si Torrent manté la proposta de Sànchez s'haurà d'esperar la decisió de Llarena. Si autoritzés Sànchez a assistir a la investidura, se celebraria el ple. Si en una primera votació la CUP s'abstingués, en no aconseguir la majoria absoluta necessària s'aniria a una segona votació. Si en aquesta, dos diputats de la CUP votessin a favor de Sànchez, es podria formar govern. Si no, s'engegaria el calendari de dos mesos, un període que podria acabar amb la repetició de les eleccions.

Si Llarena no autoritza Sànchez, la investidura continua bloquejada i caldria veure si sense una votació el període de dos mesos avança o no. Hi ha la possiblitat que el Tribunal Constitucional activi el rellotge a petició del PSC i si el bloc independentista no arriba a un acord, també col·locaríem a la casella d'eleccions.

Si cap d'aquestes possiblitats prospera, es podria activar el pla C amb un nou candidat i i tornem a la casella de sortida. Caldria veure si la CUP hi donaria suport i facilita el govern o també ens situem davant unes noves eleccions.

 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàGovern empresonatJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut