Madrid

El "tren de la llibertat" porta el rebuig a la llei de l'avortament al Congrés i al carrer amb una marxa multitudinaria a Madrid

L'anomenat "tren de la llibertat" ha arribat a Madrid, i després d'una manifestació multitudinària per protestar contra la controvertida reforma de la llei de l'avortament, diverses dones han entrat al registre del Congrés un document en què expressen el seu rebuig. Milers de catalans s'han afegit a la convocatòria.

RedaccióActualitzat

Madrid ha viscut una multitudinària manifestació contra la reforma de l'avortament que el govern espanyol vol aplicar. Milers de persones de tot l'estat aglutinades al voltant de la iniciativa coneguda com el "tren de la llibertat" han marxat des de l'estació d'Atocha fins a la plaça de Neptú,

La marxa ha agutinat entitats de defensa dels drets de la dona, sindicats i diverses formacions polítiques, i ha culminat amb l'entrega al registre del Congrés d'un document que demana el manteniment de l'actual regulació.

Un miler de catalans han participat a la manifestació. S'han desplaçat a Madrid en autocars i cotxes particulars, i també en tren. A l'estació de Sants, abans de pujar al tren, s'ha fet un acte de protesta. La portaveu, Lourdes Muñoz, ha explicat que han anat a Madrid "a defensar la llibertat de les dones, la llibertat a decidir quan ser mares i quan no ser-ho i, per tant, no haver-se d'enfrontar a una maternitat forçada".

Una de les persones que han anat a Madrid és el diputat del PSC, Jaume Collboni. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha ressaltat la necessitat d'aconseguir aturar una contrareforma que suposa un retrocés de 35 anys en els drets de les dones, i mantenir la llei de terminis. "El que es reivindica és tornar a la llei de terminis, que no obliga a ningú, sinó que el que fa és possibilitar el dret d'elecció, el dret bàsic de voler ser mare, en aquest cas. I a més a més de lluitar contra el que, en definitiva, és la imposició d'una determinada moral al conjunt de la societat".

D'Astúries a tot l'Estat

El "tren de la llibertat", va néixer a Astúries, però ja aglutina entitats de defensa dels drets de les dones de tot l'estat, així com sindicats i diversos partits polítics.

El tren, que va sortir d'Astúries i divendres va parar a Valladolid coincidint, expressament, amb la convenció del Partit Popular, també ha arribat aquest dissabte a Madrid. Hi han viatjat dones disposades a defensar el dret a decidir ser o no ser mares.

La iniciativa ha aplegat unes 300 dones asturianes i de les províncies del nord d'Espanya. S'esperava, però, que s'hi unissin milers de ciutadans arribats de tot l'estat per participar en la manifestació amb el lema "Jo escullo", que ha començat a les 12 del migdia.

Després de la marxa, un grup de dones han entrat al registre del Congrés dels Diputats un document en què expressen el rebuig a l'avantprojecte de la "llei Gallardón".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut