El traspàs de consellers: Forn diu que els mossos actuaran "amb normalitat" l'1-O

RedaccióActualitzat

El govern de la Generalitat té tres consellers nous: Joaquim Forn, Clara Ponsatí i Jordi Turull. S'ha anunciat divendres al matí, i a la tarda han promès el càrrec i han pres possessió.

Forn per Jané

El paper dels Mossos en el referèndum és l'assumpte més trascendental que afrontarà el nou conseller d'Interior Joaquim Forn qui, només baixar del cotxe, ha estat rebut pel Major del cos policial. Forn, de perfil independentista, que assumeix una de les conselleries més sensibles en relació a l'1 octubre, ha definit clarament les seves intencions i les dels Mossos:

"Que es pugui desenvolupar una jornada electoral amb tota tranquil·litat. El que s'ha fet sempre i ha tingut sempre Mossos d'Esquadra o qualsevol policia. Nosaltres veiem la possibilitat que el nostre país pugui votar, pugui decidir el seu futur i, per tant, poder col·laborar des del govern de la Generalitat i des d'un departament tan important com és aquest, que això es faci realitat, per mi és una satisfacció."

 

El seu antecessor, Jordi Jané, de qui ha rebut la cartera, deixa el càrrec després de dos anys. De caràcter conciliador i amb llarga trajectòria a Madrid ha mantingut sempre el diàleg obert amb el Ministeri. Entre les seves fites, la celebració de la Junta de Seguretat de Catalunya --després de no reunir-se durant 8 anys-- i la convocatòria de 500 noves places de mosso.

Turull per Munté

En el cas de dos vells coneguts la formalitat de l'acte de relleu els ha incomodat una mica. Jordi Turull i Neus Munté. Un contrast amb la proximitat i amistat que, han explicat, comparteixen, especialment des de l'etapa com a diputats al Parlament.

Turull: "Tant per la Neus com per mi és una situació molt estranya. Crec que mai haguéssim pensat que viuríem aquesta situació. Els que ens coneixen de fa temps saben l'estima que tinc a la Neus".

Munté: "Pot ser estranya, però és molt bonica. Molt bonica perquè amb en Jordi hem compartit vida política i vida parlamentària. Ells va ser, i sempre ho dic, el millor cap que he tingut sempre".

 

 

El moment del relleu ha tornat a ser emotiu per a Neus Munté, que ja s'ha emocionat en la presa de possessió amb les paraules de Puigdemont.

Munté ha triat per al nou conseller de la Presidència i portaveu del govern una reproducció de la Declaració dels Drets Humans i n'ha destacat l'article 21, que parla del dret que té tota persona a participar en el govern del seu país.

Quan falten 79 dies per a l'1 d'octubre, Turull ha dit que no tindrà ni els 100 dies de gràcia.

"No us puc demanar que em doneu 100 dies perquè no n'hi ha. Són menys."

De regal, també, una petita urna de cartró:


Ponsatí per Ruiz

La nova consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ha rebut la Llei d'Educació i el pla de govern de la seva antecessora, garantint, textualment, que el curs que ve serà magnífic. Però la seva és una conselleria clau de cara al referèndum, amb una antecessora, la consellera Rigau, condemnada pel 9N. I sobre quin serà el seu paper en la gestió de les escoles com a possibles col·legis electorals, només ha respost:

"Començaré a treballar dilluns i pensarem en tot."

 

Economista de formació i directora de l'Escola d'Economia i Finances de Saint Andrews, a Escòcia, també ha tingut càrrecs de responsabilitat al CSIC. Ha estat professora a les universitats de Toronto, San Diego i Georgetown. I, el 2013, va denunciar que el govern espanyol no li renovava la plaça de professora visitant a aquesta universitat nord-americana per haver-se pronunciat a favor de la independència. Va ser suplent a les llistes de Junts pel Sí a les darreres eleccions i avui ha presentat la renúncia com a membre del secretariat de l'ANC.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut