Cap Canaveral

El transbordador "Endeavour" viatja a l'Estació Espacial Internacional per doblar-ne la capacitat

L'"Endeavour" vola cap a l'Estació Espacial Internacional (ISS). El transbordador nord-americà, amb set astronautes a bord, s'ha enlairat des del Centre Espacial John F. Kennedy, a Florida, per una missió de dues setmanes al complex orbital. L'objectiu de la nau és ampliar la capacitat de l'ISS. Amb les millores, l'estació passarà de tenir una capacitat de només tres persones a poder acollir sis astronautes. L'"Endeavour" porta 14 tones de material, inclòs un innovador sistema que ha de permetre fer potables totes les aigües residuals, inclosa l'orina.

Actualitzat
L'"Endeavour" ha començat la seva missió de quinze dies amb l'objectiu de millorar les instal·lacions de l'estació perquè pugui ampliar la seva capacitat fins a sis tripulants, el doble que ara. Entre altres equipaments, el transbordador de la NASA hi instal·larà dos espais nous per dormir, un compartiment per fer exercici i un sistema de reciclatge que permetrà a la tripulació purificar l'orina i altres residus líquids per poder-se'ls beure.

Dels set astronautes que participen en aquesta missió, un d'ells es quedarà a l'Estació Espacial Internacional. Rellevarà un dels actuals tres ocupants del complex orbital. Si tot va bé, l'"Endeavour" emprendrà el viatge de tornada en dues setmanes.

A través de la pàgina web de la NASA es pot seguir la missió en imatges i fins i tot consultar amb una aplicació interactiva quin serà el calendari d'operacions de l'"Endeavour". A través del canal de Twitter de la NASA es pot viure la missió minut a minut.

L'ISS fa deu anys

La missió de l'"Endeavour" arrenca pocs dies abans que se celebri el desè aniversari de l'inici de la construcció de l'Estació Espacial Internacional, el 20 de novembre. El projecte té un cost de 100.000 milions de dòlars i s'hauria d'haver acabat de construir l'any 2006. La idea és que acabi sent una estructura en forma de papallona de la mida d'un camp de futbol, i es podrà veure des de la Terra qualsevol nit de cel clar.
Anar al contingut