Mercè Aranega i Sara Espígul, en una escena d'"Una vella coneguda olor"
"Una vella coneguda olor", fins al 27 de novembre a la sala petita del TNC. (Foto: David Ruano, TNC)
Barcelona

El TNC celebra 15 anys amb 280 obres programades, 6.700 funcions i 2 milions d'espectadors

"Àngels a Amèrica" de Tony Kushner, amb direcció de Josep Maria Flotats, va ser la primera estrena del Teatre Nacional de Catalunya. D'aquell moment ja fa 15 anys. El TNC està d'aniversari. Durant tot aquest temps, més de dos milions de persones han vist les 280 obres programades fins ara. Un total de 6.700 funcions que han tingut una mitjana d'ocupació del 70%.

Actualitzat
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ubicat a Barcelona, és una de les institucions culturals més importants de Catalunya.

Acabat l'any 1996, va néixer amb l'objectiu bàsic de consolidar una oferta teatral d'alta qualitat tant en l'àmbit nacional com internacional que, des de la capacitat de risc estètic i la voluntat de servei pròpia del teatre públic, completés un panorama teatral caracteritzat per la creativitat i la riquesa de les iniciatives. L'Edifici del Teatre Nacional de Catalunya, situat a la plaça de les Arts, a prop de la plaça de les Glòries, compta amb tres sales d'exhibició.  Va ser dissenyat pel prestigiós arquitecte català Ricardo Bofill, i és un dels edificis emblemàtics de Barcelona.

Des de la seva inauguració oficial, l'11 de setembre de 1997 amb "L'auca del senyor Esteve", el TNC ha programat espectacles de teatre, sense oblidar, però, altres disciplines com la dansa, la música, l'òpera, el circ o els titelles.

Amb motiu del 15è aniversari del TNC, el programa "Els matins" de TV3 ha fet un programa especial des de les seves instal·lacions, presentat per Ariadna Oltra i Helena Garcia Melero. En el programa han intervingut el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el director del TNC des de el 2006, Sergi Belbel, per fer un balanç dels 15 anys del teatre i parlar de les perspectives de futur. Ferran Mascarell ha destacat que el teatre és un dels sectors culturals que més s'ha transformat en els últims 15 anys, i que la contribució del TNC, ha estat fonamental. Anteriorment al TNC, només existia un teatre públic, el Lliure, i per tant amb el TNC es configura el teatre públic català que ha funcionat molt bé junt amb el teatre privat.

"Dissabte, diumenge i dilluns" d'Eduardo de Filippo i dirigida per Belbel o el musical de Joan Lluís Bozzo basat en l'obra d'Àngel Guimerà "Mar i cel", són dues de les obres del TNC que han tingut més èxit de públic durant aquests 15 anys de representacions.











Anar al contingut