Barcelona

Artur Mas destaca el compromís de Catalunya amb Europa i la Mediterrània

El president de la Generalitat, juntament amb el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, han inaugurat aquest matí la nova edició del Fòrum Euromediterrani, que es fa al Palau de Pedralbes

RedaccióActualitzat

El Palau de Pedralbes és l'escenari, aquest dilluns, de la conferència de ministres d'Afers Estrangers i representants de 36 països de la Unió Europea i dels països de la riba sud del Mediterrani. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, presideixen conjuntament l'obertura d'aquesta conferència del Fòrum Euromediterrani. Tant Mas com Rajoy, acompanyats de la responsable de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, han rebut plegats els representants dels països assistents a la trobada.

En el seu discurs -en català, castellà anglès i francès- el president de la Generalitat ha donat la benvinguda als assistents a la conferència i ha reivindicat el "paper clau" que pot tenir Catalunya a la regió Euromediterrània. Mas ha dit que "el cordó umbilical" de Catalunya amb Europa i el Mediterrani "no s'ha trencat mai" i que això alimenta "la nostra identitat, la nostra realitat i el nostre projecte". "Pocs territoris tenen aquesta fusió tan intensa del sentiment i del compromís amb el Mediterrani i Europa", ha apuntat Mas, que ha defensat la presència important d'empreses catalanes a la regió i la llarga tradició de cooperació política de Catalunya a la zona. 

El cap de l'executiu català ha aprofitat una frase de Winston Churchill per al·ludir a la recerca de nous horitzons: "Les nostres arrels són molt profundes, la nostra identitat no s'ha perdut. Els catalans podem mirar molt lluny cap enrere i per això també podem mirar molt lluny cap a nous horitzons, horitzons que sempre imaginem mediterranis i europeus". D'aquesta manera, Artur Mas s'ha pogut dirigir aquesta vegada als participants, a diferència del que va passar el 2013 en una trobada similar, quan el govern espanyol va permetre a Artur Mas assistir-hi, però no parlar-hi.

Després ha parlat Mariano Rajoy, que s'ha centrat en la lluita contra el jihadisme. Ha afirmat que "només actuant junts podem fer front a la maldat del jihadisme", que considera la principal amenaça. 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut