Xina

El terratrèmol que enterra el fill únic xinès

Té onze anys i ha sobreviscut a 68 hores d'empresonament sota la runa. És una nena dels pocs supervivents que els equips de rescat han localitzat sota les pedres, la ferralla, la fusta i la pols del que havien estat escoles i altres edificis de la localitat de Yingxiu, a l'epicentre del terratrèmol. Quan es viu aquesta escena es desencadenen llàgrimes i xisclets d'emoció. Amb cada nen i jove salvat se salva una vida, però sobretot se salva una família. La política de fill únic del govern xinès fa que la seva pèrdua deixi moltes famílies sense descendència, sense la possibilitat de perpetuar el llegat i el cognom familiar. En alguns pobles, s'ha perdut una generació sencera.

Actualitzat

Entre les desenes de milers de morts pel terratrèmol de la Xina hi ha molts estudiants. Les escoles, edificis públics de mala qualitat, es van esfondrar ràpidament al costat d'altres edificis que van quedar intactes o poc afectats. Això ha fet que moltes famílies hagin quedat tallades de soca-rel, sense descendència, ja que han perdut l'únic fill que el govern els autoritza a tenir. A molts pobles, el terratrèmol ha fet desaparèixer una generació sencera.

La primera notícia sobre víctimes del terratrèmol de 7,8 graus que va sacsejar la Xina dilluns passat donava un total de quatre morts. Quatre nens que havien quedat enterrats sota la runa de la seva escola. A aquesta notícia en van seguir altres de semblants amb el mateix protagonista. A Dujiangyan, uns 900 estudiants van quedar colgats sota l'edifici del seu institut i a Xinag'e van ser 400 els adolescents que també van quedar atrapats a la seva escola.

L'elevat nombre de nens i adolescents morts ha fet créixer la crítiques, d'una banda, per la corrupció i la mala qualitat dels edificis públics, i de l'altra, contra la política governamental del fill únic. Una política imposada pel govern comunista per moderar el ràpid creixement de la població però que, després d'aquesta tragèdia, ha deixat moltes famílies sense descendència, sense l'única oportunitat de perpetuar el llegat familiar i mantenir el cognom.

Anar al contingut