Els tres terroristes ja identificats: Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane i Yusef Zaghba
Els tres terroristes ja identificats: Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane i Yusef Zaghba
Londres

El tercer terrorista identificat de Londres era l'italomarroquí Yusef Zaghba

Scotland Yard assenyala que Zaghba no estava fitxat pels serveis d'intel·ligència, però les autoritats italianes el van detenir l'any passat a Bolonya quan pretenia anar cap a Síria

RedaccióActualitzat

Identificat el tercer autor de l'atemptat de dissabte a la nit a Londres, que va acabar amb set morts i 48 ferits. Es tracta d'un ciutadà italomarroquí que l'any passat va ser detingut a Itàlia quan intentava anar cap a Síria. Les autoritats italianes diuen que van informar el Regne Unit d'aquesta circumstància. Es tracta, concretament, de Yusef Zaghba, de 22 anys i nascut a Fes, al Marroc. Era fill de pare marroquí i de mare italiana, i el van detenir el 2016 a la ciutat de Bolonya quan pretenia volar a Turquia per arribar després a Síria, segons ha informat el diari "Il Corriere della Sera".

Segons aquest diari, en el moment de la detenció, Zaghba portava imatges de contingut religiós, una bandera d'Estat Islàmic i gravacions de decapitacions, però les autoritats italianes no ho van considerar significatiu i el van deixar en llibertat. Itàlia el va incloure, però, en la seva llista de persones potencialment perilloses per a la seguretat de l'Estat. "Il Corriere della Sera" apunta que fa poc temps que Yusef Zaghba havia aconseguit una feina temporal en un restaurant de Londres i continuava tenint contacte amb la seva mare.

Des de Londres, Scotland Yard confirma que aquest ciutadà d'origen italià va participar en l'atemptat i, alhora, assenyala que no estava fitxat pels serveis d'intel·ligència. Afegeix que "no era objecte d'interès per a la policia ni per als serveis secrets britànics."

Els atemptats marquen la campanya electoral

La policia britànica ja va difondre aquest dilluns la identitat dels altres dos autors de l'atac. D'un d'ells, Khuram Shazad Butt, britànic de 27 anys i nascut al Pakistan, la policia sabia que s'havia radicalitzat, però no el considerava perillós, tot i que havia aparegut en un documental sobre jihadisme on se'l veia plantant la bandera d'Estat Islàmic en un parc. El tercer terrorista, Rachid Redouane, de 30 anys i d'ascendència líbia i marroquina, estava casat amb una escocesa i havia viscut a Irlanda. Tots tres van ser abatuts per la policia.

Els últims atemptats del Regne Unit estan marcant la campanya britànica dos dies abans de les eleccions. El líder laborista, Jeremy Corbyn, ha acusat la primera ministra, Theresa May, d'haver retallat el pressupost en seguretat quan dirigia el Ministeri de l'Interior i creu que ara seria un bon moment perquè plegués.

 

 

Els imams britànics es planten

Mentrestant, 130 imams britànics es neguen a oficiar l'enterrament d'aquests tres terroristes. Han difós un comunicat conjunt en què condemnen els atemptats. Els líders religiosos asseguren: "Els terroristes contaminen el nom de la nostra religió i del nostre profeta." També demanen a altres imams i autoritats religioses que neguin el "privilegi" del funeral als terroristes, ja que són "accions que estan en un desacord total amb els ensenyaments de l'islam".

La pregària Salat al-Janaza forma part del ritual funerari islàmic, que consisteix a demanar perdó per al difunt i per a tots els musulmans morts. Aquesta pregària es considera una obligació col·lectiva per als musulmans.

Els imams afirmen que és una actuació "sense precedents", encara que ja hi ha hagut mesquites a Anglaterra i els Estats Units que han rebutjat enterrar terroristes. Sí que és la primera vegada, però, que s'ha fet un escrit conjunt en aquest sentit i amb un suport tan ampli. L'imam Abdullah Hasan, que encapçala aquest moviment, explica aquesta mesura.

 

 

Aquest matí, els britànics han fet un minut de silenci en memòria de les víctimes de l'atemptat de dissabte a Londres. L'alcalde, el laborista Sadiq Khan, ha encapçalat la concentració al Pont de Londres, la zona on hi va haver l'atac, enmig d'una forta pluja que no ha impedit l'assistència massiva a l'acte.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut