Barcelona

El temps mitjà d'espera per operar-se a Catalunya va créixer un 30% el 2012

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat aquestes dades al Parlament. El temps d'espera ha passat d'estar per sota dels 4 mesos a fregar-ne els cinc. Això, tot i que el nombre de pacient en llista d'espera s'ha reduït un 2,9%. L'espera dels pacients que encara no han estat operats i segueixen en llista d'espera revela que de mitjana porten esperant més de 8 mesos.

Actualitzat
El temps mitjà en llista d'espera fins que es realitza una intervenció quirúrgica va augmentat un 30% a Catalunya el 2012 respecte a l'any anterior. Aquestes xifres, exposades pel conseller de Salut, Boi Ruiz, al Parlament, fan referència a totes les operacions quirúrgiques realitzades. Les dades mostren com el temps d'espera ha passat d'estar per sota dels 4 mesos a fregar els cinc. Això, tot i que el nombre de pacient en llista d'espera s'ha reduït en un 2,9%.

L'indicador que mesura l'espera dels pacients que encara no han estat operats i segueixen en llista d'espera revela que de mitjana porten esperant més de 8 mesos, és a dir, més de temps que el 2011. Ruiz ha assegurat que les llistes d'espera són un problema "estructural" que s'ha vist agreujat per la conjuntura econòmica el 2012. Ha reconegut que no està satisfet amb les xifres i ha agraït l'esforç dels pacients, perquè sense aquest esforç hauria estat impossible mantenir la resta de prestacions sanitàries.

El conseller ha explicat també que l'activitat del transport sanitari urgent ha augmentat un 4% respecte a l'any anterior, alhora que s'han incrementat més d'un 3% les visites a domicili realitzades per equips d'atenció primària. En canvi, les visites a urgències d'hospitals s'han reduït un 1% i les ateses pels equips d'atenció primària han disminuït gairebé un 2%. La majoria dels casos que s'han atès als ambulatoris estan relacionats amb malalties cròniques en els més grans de 15 anys i amb l'asma, bronquitis aguda i infeccions víriques, en el cas dels pacients menors de 15 anys.

D'una altra banda, la despesa farmacèutica ha disminuït un 14% respecte al 2011 i s'ha situat en una mitjana de 191 euros per habitant, en part gràcies al fet que els medicaments genèrics representen un 45% del mercat, un 12% més que el 2011. La introducció del copagament ha fet que l'aportació dels usuaris a la despesa farmacèutica es dupliqui i representi ara prop del 10% d'aquesta partida.

Pel que fa a salut mental, han augmentat prop d'un 12% les primeres visites ambulatòries d'adults. Les hospitalitzacions per aquest motiu també han crescut més d'un 6%.

La portaveu de salut del grup socialista i exconsellera de Salut, Marina Geli, ha criticat que s'hagin realitzat un 10% menys d'intervencions quirúrgiques programades, amb 15.000 persones menys intervingudes en cirurgia programada.

Davant les crítiques, Boi Ruiz ha explicat que "el sistema de salut no és sostenible, ni ho serà en el futur, encara que millori la situació econòmica, si no es realitzen reformes estructurals". Més que millorar la gestió de cada centre sanitari, que és "altament eficaç", cal apostar per aliances entre els equipaments.
Anar al contingut