Catalunya

El temporal s'allunya tot i que encara pot ploure al nord-est del país i el litoral

La pluja ha arribat amb força, però ha deixat pocs problemes i ara s'allunya a poc a poc. Durant tot el divendres, les tempestes han assotat el país des de la costa a l'interior amb episodis puntualment forts que han descarregat fins a 217 litres per metre quadrat a l'Ametlla de Mar. Aquest dissabte a la tarda encara poden caure alguns ruixats en algun punt del nord-est del país, però s'espera que siguin febles i dispersos. Les pluges han obligat els bombers a fer 400 sortides i han provocat problemes de trànsit rodat i aeri: l'N-340 ha estat tallada entre l'Ampolla i l'Ametlla a causa de l'acumulació d'aigua a l'asfalt, i a Valls i l'aeroport del Prat s'ha tancat durant una hora. Protecció Civil ha desactivat la fase d'alerta del pla Inuncat perquè s'espera que la pertorbació s'allunyi i aquest diumenge hi hagi una treva a l'espera de noves pluges dilluns.

Actualitzat
La pluja ha recorregut Catalunya d'est a oest durant aquest divendres i ha deixat quantitats de precipitacions molt importants tot i que poques destrosses. Aquest dissabte a la tarda encara poden caure alguns ruixats al nord-est del país però, tot i que no es descarten precipitacions puntualment intenses, s'espera que les pluges siguin ja febles. Ja de matinada, les pluges es poden estendre a alguns sectors del litoral central. El temps donarà una treva aquest diumenge però les pluges poden reaparèixer dilluns per l'oest.

Les precipitacions que poden caure en les pròximes hores i dilluns, però, deixaran registres que estaran molt lluny dels que s'han acumulat aquest divendres, quan els ruixats van despertar l'àrea metropolitana de Barcelona i el Maresme, per avançar cap a l'interior i cap al sud. Les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre són les més afectades.

Precipitacions molt abundants al sud i al centre

Les pluges han descarregat amb virulència, especialment a l'Ametlla de Mar, l'Aldea i Valls. Els aiguats torrencials han deixat registres sorprenents, com ara els 217 litres per metre quadrat que cap a les vuit del vespre s'acumulaven a l'Ametlla. A Vila-rodona, a l'Alt Camp, s'hi han acumulat 111 litres i també s'ha superat el centenar a la Vall d'en Bas, a la Garrotxa.

A Valls, s'han superat els 120 litres i s'ha enfonsat part de la teulada d'una casa, però afortunadament, en aquell moment no hi havia ningú i no hi ha hagut ferits. Per precaució, els 22 veïns de les dues plantes de l'edifici han hagut de passar la nit fora de casa. L'Ajuntament els ha ofert allotjament, i ara l'arquitecte municipal analitzarà l'estat de l'immoble. A l'Aldea, el nivell de l'aigua a l'N-340 ha arribat als dos metres. La via s'ha hagut de tancar durant unes quantes hores entre l'Ampolla i l'Ametlla a causa de l'acumulació d'aigua a l'asfalt.

A partir de divendres al vespre els aiguats es van començar a desplaçar de sud a nord, i les principals incidències s'han registrat al Vallès Occidental, el Maresme i el Barcelonès Nord. A Sabadell, es van recollir prop de 50 litres per metre quadrat, i a Barcelona, el registre de precipitació va ser semblant.

En total, els bombers han atès 400 avisos en tot el territori. Malgrat l'alta xifra, no hi ha hagut cap incidència greu. La majoria de sortides han estat per actuar per inundacions de baixos, locals, garatges i carrers. També han avisat els bombers per vehicles embarrancats, i alguns arbres i cables caiguts. No hi ha notícia de cap afectació greu a les persones.

El temporal, però, s'allunya i la Direcció General de Protecció Civil ha desactivat l'Inuncat, el pla d'emergències per inundacions de la Generalitat. La previsió indica que les pluges comencen a remetre però tot i així encara es manté l'avís del Servei Meteorològic per risc d'intensitat de pluja aquest dissabte.

Afectacions a les carreteres i al Prat divendres

La pluja ha afectat el trànsit, els trens i l'aeroport del Prat. Durant tot el matí de divendres els accessos a Barcelona van registrar més problemes de circulació dels habituals, com també a la C-58 i a la C-32. I a les cinc de la tarda, les pluges van obligar a tallar l'N-340 a l'Ametlla en tots dos sentits de la marxa.

L'aeroport del Prat ha estat tancat durant una hora divendres al vespre i alguns vols s'han hagut de desviar a altres instal·lacions properes. Unes 600 persones han patit retards o cancel·lacions en vols de l'aerolínia Vueling. Els avions s'havien d'enlairar cap a destinacions com París, Venècia, Palma o Lisboa. També hi ha hagut retards i cancel·lacions per causes meteorològiques en alguns vols de Spanair que havien d'anar a Alacant, Granada o Astúries. Els vols tornen a funcionar i ja no es registren retards.

La pluja ha provocat incidències importants a la xarxa ferroviària de Rodalies. Segons Renfe, la falta de subministrament elèctric entre les estacions de Sants i Arc de Triomf, a Barcelona, ha afectat la circulació de les línies 1, 3, 4 i 7 de Rodalies. També ha calgut aturar els trens que circulaven entre l'Ametlla i l'Aldea durant la tarda.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut