Barcelona

El temporal remet, però encara hi ha una vintena de vies secundàries tallades

El temporal de fred i neu que van portar els Reis d'Orient comença a remetre. La prova: aquest dilluns hi ha hagut una pujada de les temperatures d'entre un i quatre graus respecte a dies anteriors. Malgrat aquesta millora gradual, la neu i el gel continuen dificultant la circulació en diversos trams de carreteres de la xarxa secundària catalana, principalment de les comarques de Tarragona i Lleida. Una vintena d'aquestes vies estan tallades i en una vintena mésfan falta cadenes. Per tot plegat, Protecció Civil manté l'alerta per neu i gel.

Actualitzat
La neu ha impedit que es reprenguin les classes en set escoles catalanes i ha obligat a suspendre alguns serveis de transport escolar de les comarques centrals, de les Terres de l'Ebre, del Camp de Tarragona i de Ponent. En total, el Departament d'Educació xifra en 2.000 els alumnes que s'han quedat sense classe i que, per tant, han allargat les vacances de Nadal. La comarca de l'Anoia ha estat la més afectada de Catalunya, ja que s'hi han suspès 5 rutes escolars que fan servir uns 1.200 alumnes. La previsió és que el transport escolar es reprendrà aquest dimarts a totes les zones afectades.

La Conselleria d'Interior ha informat que ha rebut en aquests dies de temporal les peticions d'una seixantena de municipis que tenien problemes sobretot als accessos. El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, amb nombroses carreteres secundàries encara tallades, han estat les més afectades.

Els delegats del govern al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre han reconegut que el temporal ha posat en evidència la falta de recursos en situacions extremes. Xavier Sabaté considera, a més, que l'actitud d'algunes persones que van col·lapsar les carreteres per veure la neu va ser poc responsable i ha plantejat la imposició de sancions.

La demarcació de Lleida ha estat també una de les que ha tingut més incidències, sobretot a les Garrigues i l'Urgell. En aquestes comarques encara hi ha poblacions on arribar a les masies dels voltants és gairebé impossible.

En aquest sentit, els presidents dels consells comarcals de les Garrigues i l'Urgell reclamen una reunió amb la Diputació i la Generalitat per millorar la dotació de recursos al territori.

De fet, a tot Catalunya hi ha una vintena de carreteres secundàries que continuen tallades al trànsit. El gruix dels trams tallats són a les comarques tarragonines: la TP-7013 i la TV-7012, a Alforja; la TP-7402 i la TP-7403, a Porrera; la TV-2301, a Conesa; la TV-2441 a Querol; la TV-3301, a Prat de Comte; la TV-7411, a Riba-roja d'Ebre; la T-233, a Belltall; la T-313, a Duesaigües; la T-311, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant; la T-330, a Horta de Sant Joan; la T-602, a Torroja del Priorat; la T-704, a Vilaplana; la T-711 i la T-712, a Gratallops, i la T-730, al Molar. A més, està tallada la BV-4024, entre Guardiola de Berguedà (Barcelona) i Coll de Pal.

En una vintena de vies més fan falta cadenes per circular-hi. Pel que fa a la circulació per les carreteres de la xarxa principal, està garantida per les màquines llevaneu.

La xarxa elèctrica, normalitzada


La situació de la xarxa elèctrica s'ha normalitzat a tot Catalunya i només es registren afectacions puntuals que s'espera que es resoldran pròximament, segons el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). En alguns punts no s'han pogut resoldre les avaries, però els grups electrògens substitueixen el fluid normal de subministrament.

Des de l'inici del temporal, el telèfon d'emergències ha rebut 1.138 trucades de ciutadans que sol·licitaven informació o demanaven ajuda a causa de la neu.

A la ciutat de Barcelona, els serveis socials han allotjat aquest diumenge a la nit 91 persones sense sostre. L'Ajuntament ha desactivat el pla d'emergència municipal per l'onada de fred. Des de l'endemà de Reis, quan es va activar l'alerta per fred i neu, els albergs municipals han tingut 300 pernoctacions. Una vintena de treballadors socials han sortit cada nit al carrer per oferir refugi a les persones que dormen a la via pública. Amb tot, la majoria de persones sense sostre han anat als albergs per iniciativa pròpia.

Barajas: desenes de vols cancel·lats

El gel i la neu han provocat també problemes als aeroports, especialment a Barajas. Des de primera hora del matí fins a dos quarts de sis de la tarda d'aquest dilluns, l'aeroport del Prat havia cancel·lat set vols, tots en direcció a Madrid. Hi ha quatre vols amb destinació Barajas que sembla que no podran enlairar-se, de manera que la xifra total de vols afectats serà d'onze, segons informacions de l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Deu dels onze vols són d'Iberia, mentre que l'altre és de Vueling.

Envia'ns les teves imatges del temporal

El temporal de neu ha deixat imatges de postal arreu del país i d'altres que demostren els problemes que ha comportat la neu. Els usuaris del 3cat24.cat en feu un repàs amb les vostres imatges, que recollim en aquest mapa. Hi pots aportar les teves fotografies a través d'Elmeu3cat24.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut