El temporal marítim i les pluges s'incrementaran al llarg de la tarda de dissabte

Al llarg d'aquest cap de setmana ens creuarà una pertorbació força activa que farà que el temporal marítim i les pluges s'incrementin al llarg de la tarda de dissabte. Durant el matí poden haver-hi clarianes a molt indrets, malgrat que es mantindrà el temps insegur. Diumenge s'espera una tendència progressiva a la millora, amb un ambient no tan suau.

Actualitzat
El temps farà un tomb amb pluges generals i generoses a tot el país, vent i mala mar. L'episodi de pluges començarà dijous cap al tard i anirà marxant durant diumenge, amb pluges superiors als 200 l/m² i cops de vent de més de 100 km/h.

Quina serà la situació atmosfèrica?
La pertorbació que ens ha acompanyat durant tota la setmana a l'àrea d'Irlanda ha gestat una filla que entre aquest dijous i divendres es desplaçarà cap a Portugal; dissabte estarà situada a l'estret de Gibraltar i diumenge de nou pujarà cap a la vall de l'Ebre.
Tot i que el centre de la pertorbació no passa per sobre nostre, sí que ens arribarà el 100% de la inestabilitat. Tindrem la barreja d'aire fred, que permet el gran desenvolupament dels núvols, i vent humit del Mediterrani, que serà una font d'alimentació dels núvols.

Dissabte de treva fins a la tarda
Durant el matí poden haver-hi clarianes a molt indrets, malgrat que es mantindrà el temps insegur. Hi haurà un clar empitjorament de sud a nord a partir del migdia. Aquesta situació permetrà gaudir d'una treva des de la matinada i fins a primera hora de la tarda, però amb matisos.

El sol es veurà durant el matí a l'interior de Barcelona i Lleida. En canvi, els núvols cobriran les comarques de Girona, litoral de Barcelona i Tarragona. Les pluges seran febles a Girona i moderades a la costa Daurada i Terres de l'Ebre.
El moment més complicat serà la tarda de dissabte al terç sud del país, amb aiguats molt intensos, sobretot a les Terres de l'Ebre. A la resta predominaran els núvols i hi haurà alguns ruixats dispersos. Les pluges intenses del sud del país es desplaçaran a últimes hores del dia cap al Pirineu.

El vent i la mala mar seran també protagonistes aquesta jornada.
La llevantada serà marcada a la meitat sud de la costa catalana, amb cops superiors als 60 km/h. Els cops més forts s'esperen al vespre a les comarques de Tarragona, i de cara a la nit, al Pirineu per sobre dels 90 km/h. L'alteració marítima serà molt alta, amb onades que poden ser superiors als 2.5 metres.

El moment més complicat del cap de setmana serà la nit de dissabte a diumenge, quan la pertorbació es desplaçarà cap a la vall de l'Ebre, amb molt d'aire fred i gran aportació d'humitat des del Mediterrani. Durant aquest període, les pluges poden ser molt intenses a la meitat nord del país, sobretot a les comarques pirinenques del vessant sud.

Diumenge amb tendència a millorar
Hi haurà una clara tendència a la millora de sud a nord. Fins a mig matí, encara hi haurà xàfecs al nord de Tarragona, mentre que a les Terres de l'Ebre s'obriran clarianes. Les clarianes guanyaran terreny cap al nord del país, si bé les pluges no marxaran del tot de les comarques del Pirineu. Aquestes precipitacions al Pirineu, juntament amb el centre de l'aire fred a sobre, poden fer que nevi a cota 2.000. El vent seguirà molt intens a les zones elevades, sobretot al Pirineu, amb cops superiors als 100 km/h.

Seguirem l'evolució dels mapes del temps i dels avisos meteorològics del Servei Meteorològic de Catalunya. Si finalment plou el que s'espera, els embassaments del país rebran una gran aportació d'aigua.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut