El temporal engoleix les platges, amb onades de fins a 10 metres

Protecció Civil manté activades les alertes pel fort vent i especialment l'Inuncat davant la quantitat d'aigua caiguda

RedaccióActualitzat

Alerta tot el cap de setmana per fortes ventades i temporal marítim al litoral català i també a les Illes Balears.

Aquesta matinada de diumenge, el temporal marítim ha arribat a la seva màxima virulència. Hi ha hagut forts cops de vent a tot el litoral i el prelitoral de Barcelona i les comarques gironines del sud. 

El temporal ha provocat onades espetaculars a tot el litoral. Davant de Begur, una boia n'ha arribat a registrar una de 10,78 metres d'alçada. Davant del port de Barcelona s'han registrat pics d'onades de més de vuit metres.

Un cop amaini el temporal, serà el moment d'avaluar els danys provocats pel vent i la mala mar que ha afectat per igual tot el litoral català, de nord a sud, un fet insòlit que ha obligat a restringir o suspendre el trànsit marítim a tots els ports del país.

Aquest temporal és un dels més intensos que ha viscut Catalunya en els últims deu anys.

Des de dissabte al migdia, l'Ajuntament de Barcelona i altres municipis de la costa han prohibit l'accés a les platges i als espigons per evitar accidents. 

 

Prohibit l'accés a les platges i espigons

L'Ajuntament de Barcelona ha activat dissabte al migdia el Pla Bàsic d'Emergència Municipal pel fort onatge a les platges. Ha prohibit l'accés a la zona de platges i acostar-se als espigons, on les onades arriben amb força.

La boia situada a la costa de Barcelona ha mesurat ones amb una alçada mitjana de 3,79 metres amb un pic màxim de 5,84 metres. El consistori insisteix que els ciutadans augmentin la precaució, respectin la prohibició d'acostar-se a la zona d'espigons i evitin accedir a les platges.

A Badalona, també s'ha barrat el pas al popular Pont del Petroli i el Port es troba tancat a causa del fort temporal. El fort onatge d'aquesta nit ha provocat desperfectes a l'extrem del pont

 

A Sitges s'ha tallat l'accés a les escales de "La Punta" per motius de seguretat i es prohibeix l'accés als espigons:


Protecció Civil ha activat els plans d'emergència per possibles inundacions a la costa i per ràfegues de vent, que poden superar els 90 quilòmetres per hora.

El vent és molt intens a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona, Girona i Tarragona. Destaquen registres com els 80,3 km\/h a l'Observatori Fabra de Barcelona, els 76,3 km\/h a Cabrils, els 75,2 km\/h a la bocana sud del Port de Barcelona o els 64,1 km\/h a Parets del Vallès.

Per aquest diumenge també es preveuen pluges, que podrien acumular més de 100 litres a les comarques de Girona. En aquest sector la cota de neu oscil·larà entre els 400 i 600 metres.

Destrosses a Cabrera i Malgrat de Mar

Al Maresme, el fort temporal marítim també ha provocat algunes destrosses a la platja de Cabrera de Mar i ha obligat a tallar el pas subterrani pel Torrent dels Vinyals.

Amb tot, segons fonts de Protecció Civil i la Policia Local no hi ha hagut cap incidència remarcable. En alguns trams del Passeig de Mar s'han arrossegat petites quantitats de sorra damunt de la zona per on passegen els vianants, però lluny de les acumulacions que va provocar el temporal del desembre passat.

A Malgrat de Mar, la força de les onades i del vent també han provocat destrosses: 

Afectacions a la circulació de trens

Renfe anuncia retards en la circulació dels trens de la línia R1, que poden arribar fins als 20 minuts, pel temporal marítim a St Pol de Mar

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a la mitja nit de dissabte un total de 146 trucades relacionades amb l'episodi de vent i onatge, la majoria a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El temporal marítim va començar divendres al migdia a molts punts de la costa i s'han registart onades d'entre 4 i 6 metres. A hores d'ara ja s'han registrat onades de fins a 4 metres a Begur i en punts de la Costa Daurada.

El vent bufarà amb molta força durant tot el cap de setmana, amb ràfegues de més de 90 quilòmetres per hora, al litoral i prelitoral central. Les comarques on l'afectació és més probable són el Barcelonès, el Maresme i la Selva.

Protecció Civil demana extremar les precaucions al front marítim. Recorda, sobretot, la importància de respectar els tancaments a espigons i esculleres i no posar-se en perill per evitar ser arrossegats per les onades d'aquest temporal excepcional. Als extrems del país, l'onatge serà menys intens.

Temporal a les Balears

Els ports de Maó i Ciutadella han reobert el matí de diumenge, després d'estar gairebé 24 tancats pel temporal. Dissabte a la nit el temporal ha arribat al punt àlgid a les illes, amb onades de fins a 6 metres d'alçada. Dilluns és quan es comença a recuperar la normalitat.

La força de les onades i del vent han enfonsat algunes de les embarcacions que estaven amarrades a port. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut