Catalunya

El temporal de pluges deixa a vessar els rius Tordera, Besòs i Llobregat

Catalunya deixa enrere un episodi de pluges molt important que han deixat els rius Tordera, Llobregat i Besòs a punt de vessar i que ha obligat a desembassar aigua dels pantans de Boadella i Pasteral. El pla Inuncat s'ha rebaixat a nivell de prealerta passat el punt del migdia d'aquest dimecres per la falta d'incidències i perquè els cabals dels rius es van normalitzant tot i el gran volum d'aigua que acumulen Tot i això, Protecció Civil demana precaució perquè encara pot caure algun ruixat, localment intens, al litoral i prelitoral. Els Bombers han explicat que, des que van començar les pluges, el telèfon d'emergències ha rebut més de 470 trucades.

Actualitzat
L'episodi de pluges d'aquesta setmana ha deixat gairebé 190 litres per metre quadrat a l'estació vallesana de Puig Sesolles, 171 a Viladrau i 149 a Mas de Barberans. També són destacables els 132 de l'Espluga de Francolí, els 128 del parc dels Ports o els 128 de Cerdanyola del Vallès.

Aquesta acumulació d'aigua ha fet créixer els rius. El Tordera, que habitualment baixa buit, a 5 metres cúbics per segon, ha arribat la matinada de dimecres als 220 metres cúbics per segon. Aquest augment es deu sobretot a les fortes pluges que han caigut al Montseny. També baixen plens a vessar els rius Llobregat i Besòs.

El riu Fluvià a la Vall d'en Bas s'ha desbordat de matinada, tot i que sense causar problemes i també hi ha hagut diversos despreniments i caiguda d'arbres a Blanes i Lloret de Mar, a la Selva, i a les poblacions de la Pobla de Claramunt, a l'Anoia, o a Poboleda, al Priorat.

Afectacions al trànsit

Les pluges també han provocat nombroses incidències pel que fa a les carreteres catalanes. És el cas de la G-600 entre Blanes i Tordera, que ha hagut de ser tallada durant una bona estona aquest dimecres al matí per inundació de la calçada.

A Monistrol de Montserrat l'accés de la C-58 a la C-55 ha quedat tallat per esllavissaments. Les vies de tren tampoc s'han salvat de la pluja i el servei entre Manresa i Calaf de l'R-12 de Rodalies ha quedat interromput durant una estona per despreniment de pedres a la via. Mentre ha durat el tall, Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera.

Diverses carreteres han quedat inundades i s'hi ha hagut de restringir la circulació, com a la la GI-600, a l'altura de Tordera, on s'ha donat pas alternatiu, o la C-38 a Camprodon, on s'ha repetit la situació per un camió cisterna bolcat, que ha vessat 600 litres de gasoil i gasolina. L'accident ha provocat un bon embús.

Les últimes carreteres tallades per l'acumulació d'aigua han estat la GIV-6101 a Pedret i Marzà i la GIV-6226 a Garrigàs, totes dues a l'Alt Empordà.

Més pluges, però menys importants

Manel Pardo, director de Protecció Civil, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Informació que tot l'episodi s'ha superat sense problemes greus. "Les pluges han superat els llindars marcats, tal com indicaven les previsions", ha reconegut Pardo, que ha explicat que "hi ha hagut poques afectacions en principi, encara que en cada moment han tingut la seva importància i han estat molt diverses a tota la franja costanera i prelitoral, on hi ha més població".

Amb tot, segons ha dit, "la situació s'ha pogut controlar prou bé."

El temporal de dimarts

Tot plegat, l'endemà que el fort temporal va escombrar la Catalunya oest, en una jornada en què els bombers van fer 136 sortides, sobretot per incidències lleus, tot i que també van haver de recuperar diversos cotxes atrapats en zones baixes i ponts, com el que va gravar en Gabriel Sánchez, usuari del 324.cat, d'un cotxe arrossegat per una riera.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut