Barcelona

El temporal de llevant porta la pluja arreu de Catalunya

L'aigua tan esperada per pal·liar la sequera ha arribat del cel. L'anunciada llevantada que afecta Catalunya ha deixat en molts punts del país més de 150 litres per metre quadrat, i encara queden unes hores en què podria continuar plovent. El temporal, però, ha vingut acompanyat de vent, i això ha provocat alguns problemes a la xarxa viària i ferroviària. A més, els bombers han hagut de fer fins a 800 sortides tot i que no hi ha hagut cap ferit. Després d'un dissabte amb pluges torrencials, les precipitacions continuaran aquest diumenge tot i que amb menys força i presència.

Actualitzat

Les pluges de dissabte van ser generalitzades i abundants. El temporal de tres dies que afecta Catalunya va arribar divendres més tímidament del que s'esperava, però a mesura que han avançat les hores les precipitacions han guanyat intensitat. En molts punts s'han superat els 150 litres per metre quadrat. De fet, es tracta de l'episodi de pluges més important dels darrers tretze mesos.

Avui es preveuen xàfecs i tempestes de distribució irregular a qualsevol punt, d'intensitat moderada i localment acompanyades de calamarsa. L'episodi no es tancarà fins al final del cap de setmana, després de tres dies de temporal, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Feina per als bombers i problemes de transport

Els bombers de la Generalitat ja han fet unes 800 sortides a tot Catalunya des que va començar el temporal per pal·liar els efectes del temporal de pluja i vent. La zona més perjudicada és el Camp de Tarragona, en especial la capital. En la majoria dels casos els bombers han retirat arbres caiguts o a punt de caure, han assegurat elements estructurals de façanes i han retirat objectes caiguts que podien afectar la via pública. A Deltebre, la llevantada s'ha emportat uns metres de platja i l'aigua del mar ha afectat els arrossars.

En cap de les seves sortides hi ha hagut persones ferides. L'incident més greu ha estat a l'autopista AP-7, on un arbre ha obligat a tallar durant unes hores la carretera en sentit nord al Vendrell. A Torredembarra i Sant Vicenç de Calders ha caigut una catenària, possiblement a causa del vent, i els passatgers de tres trens han hagut de baixar a la via. El servei ja està normalitzat. Un tren de la línia Lleida-Manresa també s'ha quedat aturat entre les estacions de Rajadell i Calaf per la caiguda d'un cable de la catenària. Després de cinc hores, una locomotora dièsel ha remolcat el comboi fins a l'estació més pròxima. Totes les línies ja estan normalitzades.

Temporal de tres dies

Les precipitacions han caigut pràcticament a tot el territori, però han arribat amb menys força de l'esperada. Divendres, primer dia de temporal, les precipitacions més copioses es van registrar a Torredembarra, al Tarragonès, on van deixar 54 litres per metre quadrat; a Constantí, al Tarragonès, i a Tàrrega, a la comarca de l'Urgell, on es van registrar més de 41 litres, i a Vallirana, al Baix Llobregat, on van ser 35,5. La ciutat de Barcelona va rebre uns 17 litres per metre quadrat, mentre que a Girona en van caure uns 14 i a Lleida només 0,5 litres, perquè les pluges amb prou feines van afectar la franja fronterera amb l'Aragó.

El temporal també va deixar una imatge: la neu que va caure al Pirineu per sobre dels 1.600 metres i que va enfarinar la collada de Toses, al Ripollès. Els gruixos, d'uns dos centímetres, van quedar acumulats a les vores de les carreteres. En altres punts, com al coll de Pal, a Guardiola de Berguedà, la neu va fer obligatori l'ús de cadenes a la BV-4024, encara que els bombers de la Generalitat no van rebre alertes.

Dissabte, en canvi, el temporal va guanyar força i va complir fàcilment les previsions de 100 litres per metre quadrat. La llevantada va deixar 183 litres a Torredembarra, 174 a Prades i 150 a Viladecans. La pluja va entrar per llevant però al llarg del dia se'n va anar cap al nord. La majoria de precipitacions han caigut al prelitoral i a la costa, amb menys incidència al Pirineu, on hi ha les capçaleres dels rius. La llevantada ha arribat acompanyada de temporal marítim i vent, especialment a la costa, on s'han detectat ràfegues de fins a setanta quilòmetres per hora.

Les pluges ajudaran a recuperar les reserves dels embassaments, però no solucionaran el problema de la sequera. Les primeres dades dels efectes de les precipitacions sobre els pantans no se sabran fins a principis de setmana; de qualsevol manera, dimarts ha d'arribar al port de Barcelona el primer vaixell amb aigua potable procedent de Tarragona.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut